Srbi sa KiM više ne mogu da trpe Kurtijev teror! Petković podržao odluku o napuštanju institucija: "Miran odgovor na bezakonje i gaženje"

05.11.2022

14:58

0

On je naveo da je srpski narod sve vreme ukazivao na institucionalno nasilje koje je Aljbin Kurti sistemski primenjivao prema Srbima na Kosovu i Metohiji

Srbi sa KiM više ne mogu da trpe Kurtijev teror! Petković podržao odluku o napuštanju institucija: "Miran odgovor na bezakonje i gaženje"
Petar Petković - Copyright Printscreen/Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković saopštio je da upućuje punu podršku i razumevanje za zaključke i odluke o napuštanju i suspenziji rada u prištinskim institucijama koje su Srbi sa severa danas doneli nakon sastanka održanog u Zvečanu.

- Jasno iskazana današnja namera Srba da svojom odlukom stanu u odbranu zaštite briselskog procesa, u prvom redu Zajednice srpskih opština, kao jedino zagarantovanog mehanizma izgradnje kolektivnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pokazala je da mirna i demokratska odluka Srba na Kurtijevo kontinuirano bezakonje i i gaženje svih briselskih sporazuma je jedini mogući odgovor, saopštio je Petković.

On je naveo da je srpski narod sve vreme ukazivao na institucionalno nasilje koje je Aljbin Kurti sistemski primenjivao prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Brutalnom smenom Ðurića, dojučerašnjeg direktora Regionalnog policijskog direktorata Sever, kao i izjavom da Prištinu Zajednica srpskih opština ne interesuje, Aljbin Kurti je do potpunog besmisla doveo procesa normalizacije odnosa, na kojem Beograd sve vreme insistira, navodi Petković.

TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC
 

Predsednik Aleksandar Vučić je u prethodnim danima i noćima proveo sate i sate u razgovorima i to ne samo sa Srbima sa Kosova i Metohije, kako bi učinio sve da sačuva mir i stabilnost koji su nam preko potrebni, ukazao je Petković.

Takođe, kako je saopštio Petković, ukazujući i na sve posledice razgradnje briselskog poretka na kome Kurti predano radi, predsednik Vučić je više puta jasno ponovio da zaštita srpskog naroda i njihovih života su od apsolutnog prioriteta za državu Srbiju, jer je to i jedini put da sačuvamo mir i osiguramo stabilnost.

- Naš narod na Kosovu i Metohiji nikada nećemo ostaviti na cedilu, već ćemo predano nastaviti da vodimo računa i brigu o njemu u svakom trenutku, poručio je on.

Petković je zaključio da čestiti Srbi i Srpkinje koji žive na Kosovu i Metohiji su ne jedanput pokazali svoju odlučnost da jedinstveno i snažno brane svoje pravo na ljudsko dostojanstvo, ne ugrožavajući nikoga, već samo štiteći ono što im pripada prema svim aktima međunarodnog prava kao i Briselskom sporazumu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike