"Napred drugovi!", povikao je i otišao u smrt, ali je spasao njih 117: Dan kada su logoraši pobegli iz ozloglašenog Jasenovca

22.04.2021

05:27 >> 08:24

0

Logoraše je u proboj poveo zarobljeni partizan Ante Bakotić, koji je pokošen mitraljeskom vatrom u blizini kapije

"Napred drugovi!", povikao je i otišao u smrt, ali je spasao njih 117: Dan kada su logoraši pobegli iz ozloglašenog Jasenovca
Copyright Wikipedia, Muzej žrtava genocida, Monografija Ive Goldsteina 'Jasenovac'

U deset ujutru te kišne nedelje 22. aprila 1945. godine 600 logoraša od njih 1.073 krenulo je u proboj iz ozloglašene Ciglane u Jasenovcu. U tome je uspelo njih 117.

Kada je Ante Bakotić uzviknuo “Napred drugovi” logoraši su razvalili izlazna vrata na fabričkoj zgradi čiji su prozori i vrata bili zakovani daskama. Trebalo je pretrčati 150 metara brisanog prostora.

Printscreen/Monografija Ive Goldsteina ‘Jasenovac’

Ustaški stražari bili su zatečeni, ali su ubrzo shvatili šta se dešava te su zapucali, bacali su i bombe. Odbegli zarobljenici padali su kao pokošeni. Oni koji nisu bili pogođeni trčali su preskačući mrtve i ranjene. Među stradalima je bio i Ante Bakotić, čovek koji je zarobljenike poveo u slobodu, navodi se u knjizi “Jasenovac” Ive Goldsteina.

Ante Bakotić/Wikipedia

Ko se domogao obližnje šume, preživeo je. Neki su spas potražili u Savi. Mnogi nisu uspeli, pa su rekom plutala tela onih koje je pogodio ustaški metak.

Istog dana, samo nekoliko sati kasnije, proboj je izvršilo i 147 zarobljenika u Kožari, a preživelo je njih 11.

Grupu od oko 470 logoraša, koji su ostali u Ciglani, ustaše su narednih dana pobili i spalili zajedno s logorskim objektima.

Wikipedia

Logor Jasenovac je bio najveći koncentracioni i logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata. Formiran je u avgustu 1941. godine u okolini istoimenog gradića, a uništile su ga ustaše aprila 1945. godine da bi sakrile zločine.

U njemu su mučki ubijani Srbi, Romi i Jevreji, deca, žene, odrasli muškarci, stari. Njegov “idejni tvorac” i prvi komandant bio je Vjekoslav Luburić.

Zatvorenike su ustaše klale posebno oblikovanim noževima, sekirama, maljevima, čekićima, streljali bi ih ili vešali po drveću ili banderama. Neke su žive spaljivali u pećima ili davili u Savi.

Wikipedia

Logor Ciglana ili Jasenovac III, bio je najveći. Logor za decu, jedini u Evropi, bio je u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški. Dečaci i devojčice ubijani su na najmonstruoznije načine, ako prethodno nisu umirali od bolesti, izgladnelosti, žeđi i smrzavanja.

Srpske dece starosti do 12 godina stradalo je 19.544. Veliki broj, njih oko 12.000, od sigurne smrti spaseno je zahvaljujući pre svega Diani Budisavljević.

Foto: Arhiv Jugoslavije

Zemaljska komisija Hrvatske, osnovana 1945, konstatovala je u izveštaju Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu, da je broj žrtava između 500.000 i 700.000.

Vučić otvara izložbu “Sveti novomučenici jasenovački…”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će otvoriti izložbu pod nazivom “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja” u Istorijskom muzeju Srbije. Izložba će biti otvorena u 19 časova, a povodom obeležavanja 22. aprila – Dana sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i 80. godišnjice uspostavljanja NDH i sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

Dan sećanja na žrtve Holokausta

Povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, na Spomenik žrtvama genocida u kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti “Staro sajmište” biće položeni venci.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se u spomen na 22. april 1945. godine i proboj grupe zarobljenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u NDH.

pročitajte još

Koncentracioni logor “Jasenovac” jedno je od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu. Od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma uključujući i desetine hiljada dece.

Osim u Jasenovcu-Donja Gradina, logor je obuhvatao više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je na Starom Sajmištu.

Vence na spomenik će u ime predsednika Srbije položiti generalni sekretar predsednika Suzana Paunović, a u ime Grada Beograda gradonačelnik Zoran Radojičić.

U Jasenovcu, ipak, tri kolone

Prema Protokolu obeležavanja godišnjice proboja logoraša iz ustaškog stratišta u Jasenovcu danas će podno Kamenog cveta najpre venac položiti premijer Andrej Plenković, a potom predsednik Zoran Milanović.

Sat kasnije venac će položiti predsednik SNV-a i SDSS-a Milorad Pupovac, predsednik koordinacije Jevrejskih opština u Hrvatskoj Veljko Kajtazi, poslanik i predstavnik Saveza Roma Kali Sara i Franjo Habulin i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista u Hrvatskoj.

Iz Srpskog narodnog vijeća saopšteno je da drugu godinu za redom neće biti komemorativnog programa u Jasenovcu.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike