Ispijanje jednog čaja pomoći će vam da mršavite dok spavate

15.01.2021

19:48 >> 22:33

0

Autor: Z. A.

Dozvolite da čaj noću radi za vas

Ispijanje jednog čaja pomoći će vam da mršavite dok spavate
Copyright Pexels/ Charlotte May

Tokom raznika i karantina mnogi ljudi dobili su onih nekoliko kilograma koje sada žele da skinu, a posebno zabrinjava stomačić ili popularni šlauf, koji nije dobar ni iz estetskih ni iz zdravstvenih razloga. A kada je reč o skidanju salceta sa stomaka, svima prvo padnu na pamet intenzivni treninzi i sada popularan povremeni post. I tu dolazimo do pitanja da li ste nekad razmišljali o tome da za mršavljenje koristite čajeve? Jedan kineski čaj može vam pomoći da skidate kilograme tokom noći, dok spavate.

Naime, novo istraživanje objavljeno u časopisu „Nutrients“ otkriva da vam ispijanje oolong čaja može pomoći u sagorevanju masnoća – i to dok spavate. Preciznije, istraživači sa Univerziteta „Tsukuba“ u Japanu otkrili su da svakodnevno pijenje samo dve šoljice ovog tradicionalnog kineskog čaja ubrzava procese sagorevanja masti u telu.

Kineska reč „oolong“ znači „crveni zmaj“. Ovaj čaj pripada grupi polufermentisanih čajeva, a geografsko poreklo mu je iz Kine i Tajvana. U čaju su uvek celi listovi biljke, koji daju intenzivno slatku i blagu aromu. Smatra se prirodnim sagorevačem masti.

možda će vas i ovo zanimati

– Kao i svi čajevi, oolong sadrži kofein koji utiče na metabolizam tako što ubrzava naš puls. Međutim, studije sugerišu da konzumiranje čaja može povećati i razgradnju masti, nezavisno od učinka kofeina – navodi u saopštenju viši autor studije, profesor Kumpej Tokujama.

Šta su istraživači otkrili nakon dve nedelje proučavanja učesnika u istraživanju?

Oolong čaj – koji je delomično oksidiran i smatra se nečim između zelenog i crnog čaja (s obzirom na to da ima svojstva i jednog i drugog) – i čisti kofein povećali su razgradnju masti za 20 odsto u poređenju s rezultatima onih koji su uzimali placebo.

Još impresivnije jeste otkriće da su se pozitivni efekti tog čaja na telo odražavali tokom cele noći. Čudno je to što grupa koja je pila oolong čaj ili čisti kofein tokom tog dvonedeljnog perioda uopšte nije povećala potrošnju energije. To zapažanje sugeriše da su učesnici možda razvili toleranciju na stimulativne efekte oba tretmana.

Nije bilo primetnih promena u obrascima spavanja nijedne grupe uprkos činjenici da su oba tretmana uključivala kofein za koji je poznato da remeti san.

Pexels/ Alina Chelkanova

Da li bi trebalo razmisliti o pijenju oolong čaja svakog dana?
Profesor Tokujama kaže da, iako efekti koje je oolong imao na razgradnju masti tokom spavanja sugerišu da bi čaj mogao pomoći u kontroli telesne težine, nejasno je da li će ti učinci zapravo dovesti do gubitka masti tokom dužeg vremenskog perioda.

– Osim toga, želimo da isprobamo oolong čaj bez kofeina kako bismo bolje razlikovali efekte kofeina od ostalih sastojaka čaja, a to će nam pomoći da shvatimo kako oolong tačno pomaže u razgradnji masti – rekao je Tokujama.

čitajte i

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike