Doktor od 103 godine eksperimentisao je sa ovom jednostavnom dijetom: Održavao je istu težinu celog života

10.06.2024

06:56

0

Autor: K. B.

Zahvaljujući jednostavnim pravilima života, poznati lekar nikada nije patio od prekomerne težine i živeo je dug i zdrav život

Doktor od 103 godine eksperimentisao je sa ovom jednostavnom dijetom: Održavao je istu težinu celog života
Copyright Profimedia

Poznati ruski lekar, Fjodor Grigorjevič Uglov, živeo je 103 godine i održavao je istu težinu celog života - 63 kilograma. Svoju dugovečnost i zdravlje pripisivao je jednostavnim pravilima kojih se pridržavao.

Jedna od ključnih navika koje je praktikovao bila je ishrana bez slatkiša i belog brašna. Prema Uglovu, ishrana treba da bude raznovrsna, uključujući jaja, nemasno meso, ribu, povrće i voće, uz svakodnevno konzumiranje surutke i vode. Slatkiše i belo brašno nije konzumirao, preporučujući umesto toga isključivo crni hleb, u količini do 150 grama dnevno, raspoređen u četiri manja obroka.

Uz ishranu, Uglov je sprovodio dijetu svaka dva meseca, nazvanu "istočna dijeta", koja je podrazumevala gubitak od 3 do 5 kilograma i služila za čišćenje tela. Ova dijeta je zahtevala pažljivo brojanje kalorija i bila je laka za održavanje. Uglov je savetovao tačno vreme obroka kako bi se održao optimalni interval između njih.

Freepik
 

Njegova dijeta uključivala je sledeće obroke:

9 h: Crni čaj ili kafa sa kašičicom šećera
11 h: 1 kuvano jaje, osam kuvanih šljiva natopljenih u vodi
14 h: 200 grama nemasnog kuvanog mesa, 100 grama svežeg ili kuvanog kupusa ili šargarepe, 1 pomorandža
17 h: 30 grama tvrdog sira bez masnoće, pomorandža ili jabuka
20 h: 250 ml jogurta ili kefira

Uz ishranu i dijetu, Uglov je preporučivao i nekoliko trikova za vitku liniju, uključujući ustajanje sa stola kada se osećate siti, izbegavanje ležanja odmah nakon obroka, kao i praktikovanje posta i povećanje fizičke aktivnosti. Takođe je naglašavao važnost konzumiranja prirodne hrane i izbegavanje aditiva.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike