Umorni ste, nokti vam se lome, a zglobovi otiču? Proverite da li unosite dovoljno ove namirnice u organizam

25.04.2024

06:41

0

Autor: K. O.

Važno je da sve bude zastupljeno u ishrani, a organizam trpi kada se ne hranimo pravilno

Umorni ste, nokti vam se lome, a zglobovi otiču? Proverite da li unosite dovoljno ove namirnice u organizam
Copyright Profimedia

Koliko ste samo puta čuli da treba slušati svoje telo jer nam ono stalno šalje brojne signale. Govori nam da li smo žedni, gladni, umorni, ali će nam signalizirati i da li imamo neko oboljenje ili nešto važno fali našem organizmu. 

Iako su za neka oboljenja simptomi slični, uvek postoji i neki po kome možete da zaključite o čemu se zapravo radi.

Zato ako ste primetili da vam bez nekog posebnog razloga otiču zglobovi, lako se pojavljuju modrice po telu, imate grčeve, a uz to ste još i stalno umorni koliko god spavali, a nokti su vam lomljivi, imate dobar razlog da se zapitate da li se dobro hranite.

Potencijalan uzrok ovih simptoma jeste i nedovoljan unos proteina, odnosno belančevina u organizam.

Povećajte unos mesa i jaja

Poznato je da su meso i jaja najveći izvor belančevina, ali ako ste vegetarijanac ili vegan, ne znači da proteine zbog toga ne možete da uvrstite u ishranu. Mnogo je drugih namirnica koje sadrže dovoljne količine proteina koji su vašem organizmu potrebni.

Freepik
 

Belančevine su izgrađene od aminokiselina za koje se ne kaže bez razloga da su "stubovi života". Iako postoje hiljade aminokiselina, samo njih 22 su potrebne našem telu. Organizam ih sam proizvodi 13, a ostalih devet treba da unesemo putem hrane ili pića. Jako je bitno da konzumirate namirnice koje su bogate baš tim aminokiselinama.

Namirnice koje su odlični izvori proteina

Ako jedete meso birajte piletinu, ćuretinu, ili junetinu, a obavezno u svoju ishranu uvrstite jaja, ribu i mleko. Na meniju vegeterijanaca obavezno treba da se nađu tofu i druge namirnice od soje koja je bogat izvor proteina, ali i mahunarke kao što je grašak. Belančevina ima i u sojinom mleku, orašastim plodovima, leblebijama, sočivu, spanaću i puteru od kikirikija.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike