Bolja od lososa, a pristupačnija: Ovo je najzdravija vrsta ribe i ovoliko često treba da se jede

13.03.2024

06:43

0

Autor: K. B.

Skuša predstavlja izvanredan izvor hranljivih materija, uključujući proteine, esencijalne masti i antioksidanse, koji su ključni za jačanje ćelijskih membrana i neutralizaciju štetnih slobodnih radikala

Bolja od lososa, a pristupačnija: Ovo je najzdravija vrsta ribe i ovoliko često treba da se jede
Copyright Profimedia

Ovi radikali mogu oštetiti ćelijske strukture, što može dovesti do različitih bolesti, uključujući i rak. Pravilna ishrana, bogata kvalitetnim sastojcima poput onih u skuši, može pomoći u prevenciji ovih oboljenja.

Skuša se ističe svojim bogatim hemijskim sastavom koji uključuje velike količine proteina i masti, posebno nezasićenih masnih kiselina, koje su posebno korisne tokom zimskih meseci kada se riba lovi u hladnijim vodama. Sa prosečno 13 grama masti po porciji, skuša se smatra masnom ribom, dok sadržaj proteina od 18 grama obezbeđuje brzu i efikasnu apsorpciju.

Iako je niskokalorična, bogatstvo nezasićenih masnih kiselina čini skušu vrednim izvorom antioksidansa, koji su važni za zaštitu organizma. Osim toga, riblje ulje iz skuše, bogato ovim kiselinama, preporučuje se deci za podršku harmoničnom razvoju, kao i trudnicama i dojiljama zbog njegovih nutritivnih vrednosti.

Profimedia
 

Skuša je takođe bogata esencijalnim mineralima poput kalijuma, fosfora, fluora, i vitamina, uključujući vitamine B kompleksa i vitamin PP, koji su od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje tela. Ova riba pomaže u regulaciji šećera u krvi, podržava digestivni i nervni sistem, te doprinosi boljem snabdevanju tela kiseonikom.

Zahvaljujući svom bogatom sadržaju fosfora, skuša igra ključnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju i mišića, što je čini izuzetno korisnom ne samo za decu u razvoju, već i za odrasle, posebno u kasnijim godinama kada se pojavljuju problemi sa mišićno-koštanom strukturom.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike