Suprotno ustaljenom verovanju, ove dve namirnice ne bi trebalo da jedete za doručak jer su pune šećera

09.03.2024

06:43

0

Autor: V. I.

Stručnjaci kažu da ako želite da pojačate metabolizam, bolje je da ih preskočite

Suprotno ustaljenom verovanju, ove dve namirnice ne bi trebalo da jedete za doručak jer su pune šećera
Copyright Freepik

Doručak, koji se često naziva najvažnijim obrokom u danu, igra ključnu ulogu u ubrzavanju našeg metabolizma i obezbeđivanju energije potrebne za početak dana. Namirnice koje biramo za doručak mogu značajno da utičui na naš metabolizam, jer određuju koliko efikasno naše telo sagoreva kalorije tokom dana. Iako dobro balansiran doručak može da doprinese poboljšanju metabolizma, ključno je da imate na umu određene namirnice za doručak sa visokim sadržajem šećera koje mogu da ometu ove metaboličke prednosti a većina nas ih vodi kao zdrave.

Nutricionisti zato savetuju da izbegavate sledeće dve  namirnice za doručak ako želite da ubrzate svoj metabolizam.

Pahuljice i kuglice

Uklanjanje slatkih žitarica iz rutine doručka može biti značajan korak ka jačanju metabolizma i unapređenju opšteg zdravlja. Mnoge komercijalne žitarice su pune dodatog šećera, što izaiva brzi energetski skok praćen krahom koji može ostaviti osećaj umora. Da, u to spadaju i ovsene pahuljice koje su zapravo kalorijska bomba puna ugljenih hidrata. Iako svuda nailazite da su one dobar doručak, istina je daleko od toga - one zapravo imaju mnogo šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, što povećava nivo šećera u krvi i insulina, dovodeći do sporijeg metabolizma i povećavanja skladištenja masti u stomaku.

Freepik
 

Jogurt s ukusom

Mnogi jogurti koji su aromatizovani prepuni su dodatog šećera, koji, kada se konzumira,, može da doprinese povećanju telesne težine i negativno utiče na metaboličko zdravlje. Prekomerni unos šećera može dovesti do insulinske rezistencije, ometajući sposobnost tela da efikasno reguliše nivo šećera u krvi.

Prekomerna potrošnja šećera, čak i ujutru, može dovesti do skokova insulina, što izaziva skladištenje masti i potencijalno narušavaći metaboličku funkciju tokom vremena, upozoravaju stručnjaci. Štaviše, nekim aromatizovanim jogurtima možda nedostaju vlakna neophodna za trajnu energiju, što dovodi do brzog porasta i pada nivoa šećera u krvi, te može negativno uticati na metabolizam.

Freepik
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike