Svet je lepši i bolji kroz dečije oči: Naučimo tajne prijateljstva od najmlađih

06.03.2024

21:12

0

Prirodna sklonost ka povezivanju

Svet je lepši i bolji kroz dečije oči: Naučimo tajne prijateljstva od najmlađih
Copyright Profimedia

Deca se, za razliku od odraslih, prirodno i instinktivno povezuju sa svojom okolinom. Bez opterećenja društvenim očekivanjima ili strahom od odbijanja, dečija interakcija je ispunjena otvorenošću i radoznalošću. Ova sposobnost da se bez zadrške stupi u kontakt sa drugima jeste temelj koji odrasli često zanemaruju u svojim socijalnim odnosima.

Sa lakoćom probijaju led

Jedan od ključnih aspekata dečije interakcije jeste njihova sposobnost da jednostavno "probiju led". Deca ne dozvoljavaju socijalnim barijerama da utiču na njihovu želju za igrom i druženjem. Ova neopterećenost i spontanost u pristupu drugima može poslužiti kao važna lekcija za odrasle, kojima su često potrebni razlozi ili prilike da bi stupili u interakciju sa drugima.

Freepik
 

Empatija kao osnovna vrednost

Dečija empatija i intuicija igraju značajnu ulogu u njihovom socijalnom ponašanju. Spremnost da se pruži ruka prijateljstva ili pozovu drugi da se pridruže igri odražava duboko ukorenjeno poverenje koje deca imaju prema svojoj okolini. U svetu odraslih, gde prevladava uzajamno nepoverenje, ova dečija osobina može poslužiti kao podsetnik na značaj građenja odnosa zasnovanih na poverenju i otvorenosti.

Igra je više od zabave, ona je univerzalni jezik

Igra je za decu više od zabave; to je način na koji komuniciraju, sarađuju i stvaraju veze. Deca ne biraju prijatelje na osnovu socijalnog statusa, izgleda ili porekla, već na osnovu zajedničkih interesovanja i zadovoljstva koje pronalaze u igri. Ovo podseća da bi i odrasli trebalo više da cene jednostavnost i iskrenost u socijalnim interakcijama.

Pexels
 

Deca kao najbolji socijalni posrednici

Prisustvo dece često olakšava socijalne interakcije među odraslima, "probijajući led" u situacijama koje bi inače mogle ostati zategnute i formalne. Ova dečija sposobnost da otvore vrata novim poznanstvima i prijateljstvima za odrasle je dragocena i ukazuje na mogućnosti koje se otvaraju kada se pređe preko socijalnih barijera.

Prakse i ponašanja koja deca prirodno demonstriraju u socijalnim interakcijama nude dragocene lekcije za odrasle. Prihvatanjem dečije neopterećenosti, empatije, i spremnosti na igru, odrasli mogu obnoviti svoju sposobnost za pravljenje značajnih i trajnih prijateljstava. Učenje od dece nije samo o ponovnom otkrivanju radosti u jednostavnim stvarima, već i o obnavljanju iskrenosti i otvorenosti u međuljudskim odnosima.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike