Mnogo puta smo čuli savet da žvaćemo sporije, a da li to zapravo utiče na mršavljenje?

23.02.2024

06:40

0

Autor: K. B.

Istraživanje iz 2011. godine odgovara na tezu da je žvakanje ključan element strategije za smanjenje telesne mase

Mnogo puta smo čuli savet da žvaćemo sporije, a da li to zapravo utiče na mršavljenje?
Copyright Profimedia

Većina ljudi ne uzima u obzir da proces varenja započinje već u ustima, što često rezultira nedovoljnim žvakanjem hrane. Žvakanje predstavlja prvu fazu u kojoj naše telo počinje da razlaže hranu kako bi dobilo energiju.

Proces žvakanja, uz enzime prisutne u pljuvački, te samim mlevenjem hrane u ustima, olakšava njenu razgradnju na manje delove. Ovi manji delovi zatim prelaze kroz jednjak do želuca, gde je proces razgradnje hrane na sastavne delove, uključujući makronutrijente (proteine, masti, ugljene hidrate), vitamine i minerale, već započet. Postoji mišljenje da bi svaki zalogaj trebalo žvakati 32 puta, teorija koju je predložio nutricionista Horas Flečer, sugerišući da ovakav način žvakanja može produžiti život. Dalja istraživanja sugerišu optimalni broj žvakanja između 35 i 40 puta.

Profimedia

Podržavajući Flečerovu ideju, studija iz 2011. godine naglašava da duže žvakanje može biti efikasna komponenta u strategiji mršavljenja. Iako direktno ne dovodi do gubitka težine, praksa produženog žvakanja može rezultirati bržim osećajem sitosti, zahvaljujući kontinuiranoj komunikaciji između stomaka i mozga.

Mozak signalizira kada je vreme za obrok i kada je dostignut osećaj sitosti. Međutim, leptinu, hormonu zaduženom za signalizaciju sitosti mozgu, potrebno je oko 20 minuta da prenese informaciju od trenutka kada je stomak pun. To znači da možete nastaviti jesti iako je vaš stomak već pun, što može dovesti do prejedanja i povećanja unosa kalorija, a samim tim i do povećanja telesne mase. Sporo žvakanje može doprineti većem osećaju sitosti i smanjenom unosu kalorija.

Profimedia
 

Važnost temeljnog žvakanja hrane se ne odnosi samo na prevenciju gušenja. Ono takođe olakšava razgradnju hrane, smanjuje rizik od gasova, nadutosti, probavnih smetnji, refluksa kiseline, lošeg varenja i žgaravice. Osim toga, pažljiv odnos prema hrani i duže žvakanje mogu doprineti većem osećaju zadovoljstva obrokom, smanjujući potrebu za većom količinom hrane. Uključivanje drugih zdravih navika, kao što je izbegavanje korišćenja elektronskih uređaja tokom jela, takođe može pozitivno uticati na vaše prehrambene navike.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike