Istraživanje pokazalo: Ukoliko produžite san za sat-dva, mogli biste da izgubite i do 270 kalorija dnevno

21.02.2022

05:28

0

Rezultati studije su objavljeni u časopisu "Jama Internal Medicine"

Istraživanje pokazalo: Ukoliko produžite san za sat-dva, mogli biste da izgubite i do 270 kalorija dnevno
Žena spava - Copyright Profimedia

Novo istraživanje pokazuje da bi duže spavanje moglo da postane jednostavan način sa kidanje viška kilograma.

Dakle, ukoliko, u toku noći, odspavate sat - dva duže, mogli biste da uklonite oko 270 kalorija iz ciklusa dnevne ishrane.

Ovaj broj kalorija odgovara polovini manje table čokolade.

Naučnici sa Univerziteta u Čikagu tvrde da biste tako, u toku tri godina, mogli da izgubite na težini i do 11,7 kg.

Oni su, u sklopu svojih istraživanja, želeli da ustanove kakva je interakcija spavanja i gojaznosti, zbog čega su sproveli kliničko ispitivanje na 80 odraslih osoba.

Manji unos kalorija

Otkrili su da su mlade odrasle osobe sa prekomernom telesnom težinom, koje su u uobičajenim okolnostima noću spavale manje od 6,5 sati, nakon savetovanja sa lekarima, uspele da u toku noći produže san, u proseku, za sat i po. Cilj je bio poboljšati navike i higijenu sna.

Rezultati studije su objavljeni su časopisu "Jama Internal Medicine", a pokazali su da je, zahvaljujući dodatnim satima spavanja kod većine ispitanika prosečan ukupni dnevni unos kalorija bio manji za 270, a kod nekih se radilo i o 500 kalorija manje.

Pixabay
 

Dr Esra Tasali, iz Centra za higijenu sna Univerziteta u Čikagu, rekla je da svrha studije nije bila baviti se gubitkom težine.

- U dvosedmičnom istraživanju smo uspeli da dokažemo smanjenje kalorijskog unosa u organizam i negativan energetski bilans - kalorijski je unos manji od sagorelih kalorija - rekla je dr Tasali.

Količina hrane

Kad bi se zdrave navike spavanja, dodaje, održale dugoročno, vremenom bi one rezultirale klinički značajnim gubitkom težine.

- Mnogi ljudi pokušavaju da pronađu idealan način da smanje unos kalorija u organizam, a cilj im je da smršaju. Mi smo dokazali da dužim spavanjem pojedinci dugoročno uspevaju da izgube znatan višak kilograma – ističe dr Tasali.

Pixabay
 

U sklopu studije naučnici nisu ograničavali količinu hrane koju su ispitanici unosili u organizam. Umesto toga, ispitanici su spavali u svojim domovima, a njihov san se pratio uz pomoć posebnih uređaja. Dr Tasali je rekla da su praktikovali uobičajen način života, bez ikakvih uputstava o ishrani ili vežbanju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike