Ukoliko se probudite tokom noći, stručnjak objašnjava koje stvari nikako ne bi trebalo da radite

14.12.2023

21:23

0

Autor: K. B.

Ako ste ikada doživeli situaciju da se probudite usred noći i uzalud pokušavate ponovno zaspati, dobro znate koliko to može biti iscrpljujuće

Ukoliko se probudite tokom noći, stručnjak objašnjava koje stvari nikako ne bi trebalo da radite
Ilustracija - Copyright Profimedia

Podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ukazuju da više od 17 odsto odraslih ima problema sa spavanjem gotovo svakog dana. Dr. Bajkan Luo, stručnjak za spavanje iz San Franciska i izvršna direktorka kompanije LumosTech koja proizvodi pametnu masku za spavanje, otkrila je uzroke noćnog buđenja i savete kako to sprečiti.

Stres, anksioznost, nelagodnost, bol, buka ili promene u okolini mogu izazvati poremećaj sna, dok i poremećaji poput sindroma nemirnih nogu ili hrkanje mogu dovesti do noćnog buđenja.

Freepik
 

Kada dođe do noćnog buđenja, preporučljivo je ostati u krevetu, opustiti se i pokušati ponovno zaspati, kaže dr. Luo. Preporučuje i korišćenje tehnika poput progresivne relaksacije, vežbi disanja ili "bele buke" kako biste se opustili.

Ako nakon 10 do 15 minuta ne uspete zaspati, savetuje se da ustanete iz kreveta. Predloženo je da pronađete tiho i udobno mesto, poput kauča, da započnete tihu aktivnost s malo mentalne stimulacije, kao što je čitanje knjige, pre nego što se vratite u krevet.

Dr. Luo takođe upozorava da nije preporučljivo proveravati vreme ili koristiti telefon nakon buđenja usred noći, jer to može povećati stres i otežati ponovno zaspati.

Freepik
 

Noćno buđenje može biti rezultat nesklada unutrašnjeg sata tela sa rasporedom spavanja. Prilagođavanje cirkadijalnog ritma, poput buđenja svakog dana u isto vreme, promene vremena obroka, uzimanja melatonin suplemenata ili vežbanja u različito doba dana, mogu pomoći u rešavanju problema isprekidanog sna.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike