Sami sebi najveći neprijatelj: Deset jasnih znakova da vas promene plaše i šta možete da preduzmete u vezi s time

08.11.2023

21:13

0

Autor: V. I.

Naučite da prihvatate promenu jer je to jedina konstanta u životu

Sami sebi najveći neprijatelj: Deset jasnih znakova da vas promene plaše i šta možete da preduzmete u vezi s time
Copyright Profimedia

Ako imate sreće, promena može da bude uzbudljiva vožnja koja pokreće vaše srce na kreativne načine. Međutim, za neke ljude strah od promene je više od male neprijatnosti - to je veliki problem koji utiče na njihov svakodnevni život. Taj strah može da bude destruktivan i da nas sputava da dostignemo svoj puni potencijal. Dobra vest je da suočavanje sa svojim strahom od promena nije beznadežna bitka. Kada počnete da prepoznajete znakove straha, moći ćete i da preduzimate korake da ga prevaziđete. 

1. Odugovlačenje

Da li ste ikada našli da odlažetezadatke za sutra, sledeću nedelju ili čak sledeći mesec? Odlaganje može biti znak da se plašite promene koja dolazi sa napretkom. Ova taktika odlaganja, iako naizgled nevina, može biti prilično iscrpljujuća i ograničiti vaš rast. Na primer, dosledno odlaganje početka nove rutine vežbanja može proizaći iz straha od napora, posvećenosti i potencijalne neprijatnosti koji su uključeni u promenu načina života.

2. Otpor novim idejama

Da li automatski odbacujete nove ideje bez da im date fer šansu? Trzajuća negativna reakcija na novost može ukazivati na strah od promene i nepoznatog. Na primer, otpor prema korišćenju novog softvera na poslu može biti posledica straha od potrebe da se prilagodite drugačijem načinu obavljanja zadataka, što dovodi do potencijalne nelagodnosti i izazova u procesu učenja.

Profimedia
 

3. Pojačani stres zbog odluka

Da li vam pomisao na donošenje odluka izaziva ekstremni stres ili anksioznost? Bez obzira da li se odlučujete za večeru ili prelazak u karijeru, prekomerni stres može biti znak da se plašite potencijalne promene. Primer može biti stres koji se doživljava kada razmišljate o promeni karijere zbog straha od nepoznatog, potencijalnih rizika i prilagođavanja u novom radnom okruženju.

4. Stalna potreba za kontrolom

Da li ste tip koji treba da kontroliše sve oko sebe? Ovaj osećaj može proizaći iz duboko usađenog straha od promena, jer kontrola svog okruženja minimizira iznenađenja i promene. Na primer, preterano upravljanje projektom na mikro nivou može biti rezultat straha od neočekivanih ishoda i nelagodnosti povezane sa bilo kakvim odstupanjem od nečijih planova.

5. Izbegavanje rizika

Da li dosledno birate bezbednu opciju umesto preuzimanja rizika? Vaše izbegavanje može biti posledica straha od promene i potencijalne neprijatnosti koje ona donosi. Na primer, uvek se pridržavanje poznatih rutina i ne isprobavanje novih iskustava može proizaći iz straha od nepoznatog i potencijalnih negativnih ishoda.

6. Osećaj anksioznosti u vezi s budućnošću

Da li se stalno brinete o tome šta vam donosi budućnost? Ako je tako, to bi mogao biti znak da neizvesnost promene izaziva reakciju straha u vama. Na primer, osećaj anksioznosti oko započinjanja novog posla može biti posledica straha od nepoznate dinamike posla i neizvesnosti koje dolaze sa promenom.

Profimedia
 

7. Preterana zabrinutost zbog mišljenja drugih

Da li ste previše zabrinuti zbog toga šta drugi misle o vama? Ovo može ukazivati na strah od društvene promene koja dolazi sa isticanjem ili drugačijim. Na primer, oklevanje da izrazite jedinstveno mišljenje u grupnom okruženju može da proističe iz straha da se ne uklapate ili da se suočite sa kritikom zbog toga što ste drugačiji.

8. Stalna čežnja za prošlošću

Da li često osećate nostalgiju i želite da se vratite u prošlost? Stalna čežnja za dobrim starim danima može odražavati strah od kretanja napred i prihvatanja promena. Na primer, uvek podsećanje na srednjoškolske dane može ukazivati na strah od nepoznatih izazova koji dolaze sa obavezama odraslih.

Profimedia
 

9. Nedostatak motivacije

Da li ste ikada osetili da nema smisla pokušavati jer su stvari u redu takve kakve jesu? Ovaj nedostatak motivacije može ukazivati na strah od promena koje dolaze sa napretkom i poboljšanjem. Na primer, oklevanje da se započne novi projekat može proizaći iz straha od neuspeha ili napora potrebnog da se prilagodi novim izazovima.

10. Osećaj zaglavljenosti

Konačno, da li se često osećate zaglavljenim ili stagnirajućim u životu? Ovaj osećaj može biti jasan signal da vas strah od promena koči da rastete i idete dalje. Na primer, osećaj zaglavljenosti u ćorsokaku može biti posledica straha od neizvesnosti koje dolazi sa traženjem novih mogućnosti.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike