Crvene zastavice koje ukazuju na to da su vrata pakla blizu: Naučite da kažete partneru NE!

24.10.2023

13:09

0

Autor: V. I.

Da bi veza uspela i da biste bili srećni, morate da radite na njoj a ne da prihvatate ponašanje koje vam škodi

Crvene zastavice koje ukazuju na to da su vrata pakla blizu: Naučite da kažete partneru NE!
Copyright Profimedia

U svakoj vezi postavljanje granica je ključno za održavanje zdravog odnosa. Nekad može biti teško reći ne svom partneru, posebno ako se plašite da ćete izazvati sukob ili povrediti njegovaosećanja. Međutim, postoje tri vrste ponašanja koja nikada ne bi trebalo da tolerišete ili ignorišete jer mogu biti štetni za vaše mentalno i emocionalno blagostanje. Važno je da ih prepoznate kakve jesu - crvene zastavice koje ne treba zanemariti jer ukazuju na to da je eskalacija problema blizu.

Važnost postavljanja granica u vezi

Postavljanje granica je od suštinskog značaja za zdrav i srećan odnos. Kada ih ne postavljate, dajete svom partneru slobodu da radi šta god želi, kad god želi, što otvara put ka zloupotrebi. Pored toga, bez granica, može biti teško da se izgradi poverenje i intimnost u vezi. 

1. Verbalno i emocionalno zlostavljanje

Verbalno i emocionalno zlostavljanje može biti jednako štetno kao i fizičko i to nikada ne bi trebalo da tolerišete. Verbalno zlostavljanje može imati mnogo oblika - vikanje, vređanje, omalovažavanje. Emocionalno zlostavljanje može uključivati ponašanje kao što su stalna kritika, manipulacija i gaslajting.

Pexels
 

Ako vas partner verbalno ili emocionalno zlostavlja, važno je da postavite jasne granice i saopštite svoje potrebe. Dajte mu do znanja da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i da mora odmah da prestane. Ako vaš partner ne želi ili ne može da promeni svoje ponašanje, možda je vreme da prekinete vezu.

2. Kontrolisanje i manipulativno ponašanje

Kontrolisanje i manipulativno ponašanje je još jedan oblik zlostavljanja koji može naneti veliku štetu vezi. Ova vrsta ponašanja može uključivati situacije da vaš partner ili partnerka nadgledaju svaki vaš pokret, izoluju vas od prijatelja i porodice te sam/a donose sve odluke u vezi.

Pexels
 

Ako vaš partner pokazuje kontrolno ili manipulativno ponašanje, važno je, pogađate, da postavite jasne granice i saopštite svoje potrebe. Dajte do znanja svom partneru da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i da ga nećete tolerisati. Ako vaš partner ne želi ili ne može da promeni svoje ponašanje, možda je vreme da prekinete vezu.

3. Neverstvo i prevara

Neverstvo i prevara mogu da budu neverovatno bolni i da nanesu veliku štetu vezi. Bilo da se radi o jednokratnoj aferi ili dugotrajnom obrascu takvog ponašanja, neverstvo i prevara mogu uništiti poverenje i intimnost.

Profimedia
 

Ako je vaš partner bio neveran ili je na drugi način zloupotrebio vaše poverenje, važno je da postavite jasne granice i saopštite svoje potrebe. Recite svom partneru da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da se neće tolerisati. Ako je vaš partner voljan da radi na obnavljanju poverenja i popravljanju odnosa, možda je moguće nastaviti dalje. Međutim, ako vaš partner ne želi ili ne može da promeni svoje ponašanje, možda je vreme da prekinete vezu.

Kako saopštiti svom partneru

  • Budite jasni i direktni o tome šta hoćete, a šta nećete tolerisati u vašoj vezi
  • Koristite "ja" izjave kada saopštavate partneru svoje granice. Na primer, umesto da kažete: "Moraš da prestaneš da to radiš", recite: "Osećam se neprijatno kada to uradiš“.
  • Kada uspostavite svoje granice, obavezno ih dosledno sprovodite - to će pomoći vašem partneru da shvati da ste ozbiljni u vezi sa svojim potrebama i da nećete tolerisati neprihvatljivo ponašanje.
  • Ako vam je teško da postavite jasne granice i komunicirate s voljenom osobom, trebalo bi da potražite podršku od terapeuta ili savetnika. 

Postavljanjem jasnih granica i saopštavanjem svojih potreba partneru, možete stvoriti osnovu za međusobno poštovanje i poverenje u vašoj vezi. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike