Sve vam je kao potaman, a zapravo ste nesrećni: Možda ste zaglavljeni u svojoj zoni komfora

25.10.2023

21:16

0

Autor: V. I.

Osam znakova da vam mnogo nije dobro, a toga možda niste ni svesni

Sve vam je kao potaman, a zapravo ste nesrećni: Možda ste zaglavljeni u svojoj zoni komfora
Copyright Profimedia

Život ponekad može izgledati kao neprobojni lavirint. Lutate kroz njega tražeći malo jasnoće, ali sve na šta naiđete jesu ćorsokaci i zbunjujući kružni tokovi. Za mnoge od nas konfuzija je prevelika i na kraju nađemo klupu u parku usred lavirinta i sednemo na nju, prihvatimo stabilnu rutinu i odustanemo od svojih snova.

Profimedia
 

Ovo zovemo zonom komfora. Sve je udobno i lako, ali vi pred sobom nemate izazove da idete napred, a svaka statika znači da zapravo - nazadujete.

Glavni znakovi da ste zaglavljeni u zoni komfora

1. Jurite za kratkotrajnim zadovoljstvom - težite kratkoročnom zadovoljstvu i izbegavate bilo kakav napor. Čak i kada uvidite zašto je borba zapravo bolja za vas na duge staze, pokušavate da je izbegnete. Kratkoročni usponi poput brze hrane, neobaveznog seksa i druženja samo sa ljudima koji se slažu s vama dobar su primer kratkoročnih zadovoljstva.

2. Izbegavate neprijatne situacije - radije biste čuli lepu laž nego ružnu istinu, čak i ako bi ta ružna istina mogla pozitivnoda utiče na vas. Vaša zona komfora je mesto u kojem pokušavate da izbegnete grube istine i stvarnost. 

3. Volite lake i predvidljive aktivnosti - imate svoju rutinu, svoj krug prijatelja, svoja uverenja i svoj balon. Ne želite da iko ili išta to poremeti, a čak ni prijatna iznenađenja nisu vaša šolja čaja, jer ste izgubili želju za avanturom. Vozite se životom na leru.

Profimedia
 

4. Motivacija za novim projektima je slaba - kada je u pitanju vaš profesionalni život i novi rizici, radije biste ostali gde jeste. Uvek igrate istu ulogu i sve van vašeg tempa i rutine vas nervira. Dajete tačno onoliko koliko se od vas traži, iako možete više, jer vam je tako najlakše.

5. Ambiciozni ljudi i ideje vam se čine nerealnim - imate svoje mesto u svetu i to vam je dovoljno dobro. Upamtite da je u srcu zone komfora - strah od rizika.

6. Ne rizikujete - neoprezan rizik potopio je mnoge karijere i veze, ali i izbegavanje rizika je takođe dovelo do propasti mnogih. Ako ne preuzmete rizik, nećete povećati šanse da se nešto ostvari. Posebno ironično je to što zona udobnosti nije uvek tako udobna i zapravo može biti sasvim jadno mesto.

7. Živite u snovima - razmišljate o drugim mogućnostima u ljubavi, na poslu i u načinu na koji vam teče život, jer vam je svakodnevni život izuzetno nezanimljiv.

8. Mislite da nemate ništa važno da naučite - osećate se kao da znate šta god treba da znate. Čak i praktično znanje ili savet jednostavno ne izgledaju toliko važni i ne želite da ih čujete.

Kako da se odglavite

  • Napuštanje svoje zone komfora znači da ste osvestili laži koje sami sebi govorite.
  • Rizici su sastavni deo života i nema načina da ih izbegnete.
  • Ne postoji sigurna opcija jer sve uključuje element promene.
  • Promena je vaš prijatelj a ne neprijatelj - pružite joj ruku i prigrlite je.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike