Šta usne otkrivaju o vašem zdravlju? Četiri bolesti na koje upozoravaju promene na njima

23.09.2023

06:42

0

Autor: K. O.

To vam je jasan signal da je vreme za posetu doktoru

Šta usne otkrivaju o vašem zdravlju? Četiri bolesti na koje upozoravaju promene na njima
Copyright Pexels

Naša usta mogu nam slati signale o zdravstvenom stanju tela, upozorava stomatolog Bernard Henesi.

Kako otkriva za britanski The Sun, znakove čak četiri bolesti možemo otkriti upravo na ustima. Kaže kako naša usta prolaze kroz različite promene tokom života, a ponekad mogu ukazivati na određene bolesti.

"Neke od ovih promena mogu ukazivati ​​na medicinski problem pa ih ni slučajno ne bismo smeli ignorisati ako ih primetimo", tvrdi Henesi.

HIV

U slučaju da se u unutrašnjem delu naših usana ili na njima pojavi neobjašnjivi čir koji ne nestaje, to bi mogao biti znak HIV-a. HIV (virus humane imunodeficijencije) napada telesni imunološki sistem i, u retkim slučajevima, može dovesti do AIDS-a. Ne postoji lek za HIV, ali postoje lekovi koji osobama sa virusom omogućavaju dug i zdrav život, pod uslovom da se rano otkrije.

Pexels
 

Upala pluća

Svako povremeno dobije ispucale usne i obično nema razloga za brigu. Ali u nekim slučajevima, naročito kod dece, ljuštenje usana može biti znak upale pluća. Prema NHS-u, ovo stanje obično počinje groznicom, kašljem, problemima sa disanjem i slabim apetitom.

Rak

Ranica na usnama koja ne zaceljuje može biti znak karcinoma, objašnjava stomatolog. Stope raka usta, uključujući rak usana, udvostručile su se u poslednjih 20 godina, pokazuju podaci Udruženja za oralno zdravlje. U 2021. godini dijagnostikovano je oko 8.864 slučajeva, što je povećanje od 34 odsto u poređenju sa prethodnih deset godina.

Rak usana javlja se na koži usana, ali je najčešći na donjoj usni. Prema klinici Mayo, većina karcinoma usana su karcinomi pločastih stanica, koje je prilično lako lečiti. Rak na usnici može biti uzrokovan preteranim izlaganjem suncu i pušenjem.

Pexels
 

Sindrom iritabilnog creva

Ispucale usne, naročito u samom uglu usana, mogu biti povezane sa sindromom iritabilnog creva. Stanje kože, poznato kao angularni heilitis, uzrokuje suve, crvene mrlje u uglovima usta koje mogu pući. Nekoliko studija je otkrilo da 60 odsto ljudi sa IBS-om može patiti od oralnih zdravstvenih problema, a jedan od njih je i angularni heilitis.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike