Herpes na usni: Uzrok, simptomi i lečenje

27.04.2023

11:03

0

Herpes na usni ne može se izlečiti, ali postoje načini za ublažavanje simptoma i ubrzavanje procesa ozdravljenja

Herpes na usni: Uzrok, simptomi i lečenje
Copyright Promo

Herpes na usni je uobičajena virusna infekcija koja se manifestuje u vidu bolnih, ispunjenih tečnošću ranica na usnama. Ova infekcija se može ponavljati, a uzrokuje je herpes simplex virus (HSV). Postoji dva tipa HSV-a, HSV-1 i HSV-2, ali HSV-1 je najčešći uzrok herpesa na usni.

Šta je herpes na usni i zašto se pojavljuje

Herpes na usni je virusna infekcija koju uzrokuje herpes simplex virus. Infekcija se prenosi preko direktnog kontakta sa osobom koja ima aktivnu infekciju. Nakon infekcije, virus ostaje u telu u latentnom stanju i može se aktivirati pod uticajem raznih faktora, uključujući stres, prehladu, umor, sunčevu svetlost ili menstrualni ciklus.

Koji su simptomi herpesa na usni

Simptomi herpesa na usni obično uključuju peckanje, svrab ili pečenje oko usana pre nego što se pojave karakteristične ranice. Nakon toga, pojavljuju se male, bolne, ispunjene tečnošću ranice na usnama, koje se mogu grupisati zajedno ili se pojaviti pojedinačno. Ranice mogu biti praćene povišenom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i umorom.

Kako tretirati herpes na usni

Herpes na usni ne može se izlečiti, ali postoje načini za ublažavanje simptoma i ubrzavanje procesa ozdravljenja. Lekovi protiv bolova, kao što su ibuprofen i acetaminofen, mogu se koristiti za ublažavanje bola i povišene temperature. Krema za herpes na usni sa antiviralnim lekovima, kao što su aciklovir, penciklovir i valaciklovir, mogu skratiti trajanje i intenzitet herpesa na usni, ako se koristi rano nakon početka simptoma.

Koliko traje i kako ubrzati povlačenje groznice

Trajanje herpesa na usni varira, ali obično traje od sedam do 10 dana. Povlačenje groznice se može ubrzati ako se koriste kreme sa antiviralnim lekovima u ranoj fazi infekcije, uzimanje oralnih antiviralnih lekova (ako je infekcija ozbiljnija) i održavanje higijene usne šupljine.

Prirodni lekovi 

Prirodni lekovi za herpes na usni mogu biti korisni za ublažavanje simptoma i ubrzavanje procesa ozdravljenja. Međutim, treba biti oprezan sa ovim predlozima i obavezno konsultovati lekara pre nego što se počne sa njihovom upotrebom. Neke od prirodnih lekova za herpes na usni uključuju:

Hladne obloge

Nanošenje hladnih obloga na herpes može ublažiti bol i smanjiti upalu. Ledene kocke ili zamrznute grašak može se staviti u krpu ili peškir i naneti na zahvaćeno područje.

Med

Med je prirodni antibakterijski agens koji može pomoći u ublažavanju upale i ubrzavanju procesa ozdravljenja. Nanesite malu količinu meda direktno na herpes.

Ulje čajevca

Ulje čajevca je prirodni antiseptik koji može pomoći u smanjenju bolova i ublažavanju simptoma. Nanesite nekoliko kapi ulja čajevca na herpes uz pomoć pamučne vate.

Aloe vera

Gel aloe vere ima umirujući efekat i može pomoći u ublažavanju svraba i bola. Nanesite malu količinu gela aloe vere direktno na herpes.

Herpes na usni kod dece

Herpes na usni kod dece može biti posebno bolan i neprijatan. Simptomi su slični kao kod odraslih, ali deca mogu biti više sklona širenju infekcije na druge delove tela zbog čestog dodirivanja usana i lica. 

Takođe, deca koja pohađaju vrtiće ili škole mogu prenositi infekciju drugoj deci. Roditelji bi trebalo da budu svesni simptoma herpesa na usni i da se posavetuju sa lekarom ako primete simptome kod svog deteta. Herpes na usni kod dece može se lečiti na isti način kao i kod odraslih, ali treba biti pažljiv prilikom primene lekova i prirodnih lekova kod dece.

Ovo je česta virusna infekcija koja može biti neugodna i bolna. Redovno održavanje higijene usne šupljine, izbegavanje stresa i prehlade, i brza reakcija na pojavu simptoma mogu pomoći u sprečavanju i ublažavanju herpesa na usni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike