Samo sat više pravi ogromnu razliku: Manjak sna doprinosi stvaranju "pivskog" stomaka

30.03.2023

20:52

0

Posebno su opasne viscelarne masnoće, a samo sat vremena više sna drastično menja stvari

Samo sat više pravi ogromnu razliku: Manjak sna doprinosi stvaranju "pivskog" stomaka
Copyright Freepik

Nova studija, objavljena u žurnalu "Slip medisin", pokazala je da manje od osam časova noćnog sna može da doprinese da osoba ima "pivski" stomak, preneo je "Njujork post".

Studija je otkrila vezu između nedostatka sna i sala na stomaku, opasnog sala koje se skuplja oko vitalnih organa i povezano je sa metaboličkim bolestima i insulinskom rezistencijom.

Dodaje se da je potrebno spavati sedam ili osam sati noću, a istraživanje pokazuje da manjak sna od samo sat vremena može da doprinese povećanju sala od oko 12 grama visceralne masnoće, a san od osam sati to reguliše.

Pexels
 

"Dužina sna je povezana sa nakupljanjem visceralne masnoće tokom odraslog doba i čini se da nema benefita ako se spava više od osam sati", naveo je međunarodni tim naučnika koji je radio na studiji, ali su istovremeno dodali i da su potrebne dodatne studije da potvrde njihove tvrdnje.

U poslednjem istraživanju učestvovalo je 5.100 odraslih osoba, starih između 18  i 59 godina, koji su bili deo istraživanja Američke zdravstvene službe i i Ankete o ispitivanju ishrane.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike