Hormoni su krivi za sve: Hormonsko gojenje nije mit, a ko je kriv za salo na stomaku, a ko za ono na butinama

06.03.2023

20:12

0

Autor: K. O.

I ishrana ima svoju ulogu u korekciji tela

Hormoni su krivi za sve: Hormonsko gojenje nije mit, a ko je kriv za salo na stomaku, a ko za ono na butinama
pexels-gustavo-fring-6285246 - Copyright Pexels

Sigurno ste i sami mnogo puta čuli - debela sam zbog hormona, jednostavno mi se sve lepi. I onda pomislili, kako da ne, baš su krivi hormoni, a ne brza hrana. Ipak, stručnjaci napominju da i za ovo postoji naučno objašnjenje. 

Ključnu ulogu igraju životni stil, ishrana i genetika, a ono što je dobra vest je da postoje stvari koje možete da preduzmete kako biste uravnotežili hormone i rešili se suvišnih masnoća.

- Samo najpre treba odrediti uzrok – napominje profesor fiziologije Safron Vajthed.

Za salo na stomaku je odgovoran kortizol

Stres je veliki neprijatelj našeg tela jer kada je pod stresom počinje da luči hormon kortizol, oslobađa energiju za borbu. Ta energija dolazi u obliku masti i glukoze, koje se skladište u središnjem delu tela, blizu jetre.

Pexels
 

Možda to vama zvuči kao kliše, ali čuvajte se stresa. Jedite manje obroke više puta na dan kako bi vaš nivo šećera bio stabilan. Preporučuju se namirnice niske glikemijske vrednosti, kao što su jabuke, hleb od žitarica celog zrna i indijski oraščići.

Nemojte da trčite ili naporno vežbate duže od 45 minuta jer i to podstiče proizvodnju kortizola.

Velika zadnjica i široke butine: krivac - estrogen

Previše ovog hormona dovodi do gomilanje masti na zadnjici i butinama. Te masne ćelije proizvode više estrogena, a zauzvrat se skladišti više naslaga.

Takođe, alkohol ne pomaže jer jetra ne može da očisti estrogen iz krvi. Sojini dodaci mogu da smanje proizvodnju estrogena jer oponašaju sam estrogen. Mada, to još nije dovoljno istraženo. Preporučuje se da jedete brokoli jer njegovi hranljivi sastojci regulišu jetrene enzime. Ograničite meso i kafu, s obzirom na to da oni opterećuju jetru.

TLC
 

Ako su vam otečeni gležnjevi odgovoran je progesteron

Naduti skočni zglobovi često su rezultat zadržavanja tečnosti, što može da bude uzrokovano nedostatkom progesterona. Ovaj hormon deluje kao diuretik, ispirajući višak tečnosti iz tela.

Proizvodnju progesterona podstaći će hrana bogata vitaminom E, što uključuje semenke suncokreta i puter od kikirikija. Smanjite unos natrijuma, jer je to ključ u regulisanju krvnog pritiska i nivoa tečnosti u nogama i zglobovima.

Potpuno izbacite prerađenu hranu, pogotovo gotove obroke. Da biste poboljšali hormon rasta, spavajte dovoljno jer se on kod odraslih osoba ispušta samo noću.

Za naduveno lice krivac je tiroksin

Otečeno lice i vrat mogu biti rezultat premalo tiroksina, hormona koji proizvodi štitna žlezda. Neaktivna štitna žlezda usporava metabolizam, što može da uzrokuje nadutost.

Zato stručnjaci preporučuju uzimanje dodataka selena, koji pomaže vašem telu da efektnije koristi tiroksin.

Pexels
 

Ako imate sedeći životni stil, napravite sebi da vam bude udobno, da sedite uspravno, te da često pravite pauze. Takođe, ako osetite neobjašnjiv umor i da se gojite, a da niste povećali porcije, obratite se lekaru.

Za gomilanje masnoće na nadlakticama odgovoran je testosteron

Ljudsko telo proizvodi hormon koji se naziva DHEA (dehidroepiandrosteron), koji se pretvara u testosteron. DHEA pomaže u izgradnji mišićne mase. Ukoliko njegov nivo padne previše nisko, mišićna masa biva zamenjena masnoćom.

To je najočiglednije na gornjem delu ruku, zbog velikih mišića. Nivoi testosterona kod žena opadaju s godinama – vrhunac im je u dvadesetim, a do menopauze padnu čak za polovinu.

Tu na scenu stupa ishrana. Jedite više proteina, kao što su riba, jaja, tofu i orašasti plodovi. Cink, magnezijum i vitamin B6 takođe podstiču proizvodnju testosterona.Takođe, istraživanje pokazuje i da redovan seks pomaže!

Ukoliko vam se prave naslage na leđima krivac je hormon rasta

Sigurno ste kod nekih žena primetili masne naslage koje se prelivaju preko zadnjeg dela grudnjaka. Ponekad su one tu zbog niskih nivoa hormona rasta (HGH). Tokom noći, ženska hipofiza otpušta hormon rasta, koji stimuliše masne ćelije da oslobađaju energiju za oporavak telesnih tkiva.

Profimedia
 

Premalo HGH-a i masnih ćelija ne primaju poruku da pretvore masnoću u energiju. Studije pokazuju da odrasle osobe kojima nedostaje HGH često imaju visok procenat telesne masti, naročito na leđima.

Istraživanja sugerišu da hrana bogata melatoninom, poput malina, može povećati sekreciju HGH-a do 157 odsto. Melatonin aktivira oslobađanje hormona koji govore vašem telu da je vreme za spavanje. Dok je druga studija otkrila je da hrana bogata aminokiselinskim glutaminom, kao što je jogurt, može da povećati proizvodnju hormona rasta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike