Koliko koraka treba da napravite dnevno da biste smršali? Ne, ne znate pravi odgovor

22.10.2020

17:19 >> 09:19

0

Autor: Z. A.

Verovatno imate aplikaciju na telefonu i zanima vas koliko je to koraka. Kolikoooo?

Koliko koraka treba da napravite dnevno da biste smršali? Ne, ne znate pravi odgovor
Copyright Pixabay

Ako ste odlučili da se ozbiljno pozabavite svojom linijom, znate da su zdrava ishrana i vežbanje dve ključne stvari na koje treba da se fokusirate kada je posredi usvajanje zdravih navika. Ali možda ne obraćate pažnju na još jednu važnu stvar koja vam može pomoći da ubrzate proces gubitka kilograma – a to je hodanje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Za dobar početak dana: Jutarnje istezanje u krevetu

Da, broj koraka koje svakodnevno napravite ključna je komponenta u gubljenju suvišnih kilograma! Ali koliko koraka treba da napravite svakoga dana da biste videli rezultate?

Verovatno mislite da već znate odgovor na ovo pitanje i uvereni ste da je reč o 10.000 koraka jer se upravo taj broj najčešće spominje.

Pa, moraćemo da vas razočaramo. To je premali broj.

Naime, studija iz 2017. objavljena u časopisu „The International Journal of Obesity“ otkrila je da je potrebno napraviti 15.000 koraka dnevno da biste izgubili kilograme.

ČITAJTE I: Kad vidite šta Lejdi Gaga trenira, shvatićete zašto je tako zategnuta i zgodna

Kako su istraživači Univerziteta Vorvik u Engleskoj došli do ovih zaključaka? Za početak, uporedili su živote ljudi koji rade u kancelarijama i koji veći deo dana provedu sedeći sa životima poštara. Otkrili su da su oni poštari koji su u proseku pravili najmanje 15.000 koraka dnevno imali normalan indeks telesne mase (BMI), obim struka i metabolički profil. Oni su ujedno bili i jedini radnici koji nisu imali povišen rizik od srčanih bolesti. S druge strane, radnici koji su sedili veći deo svakog dana (neki i po 15 sati) imali su veći obim struka, veći BMI, lošiji nivo šećera u krvi i profile holesterola, te najveći rizik od srčanih bolesti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike