Deset genijalnih ideja kako da budete aktivni i više se krećete, a da uopšte ne vežbate

03.07.2022

04:54

0

Autor: D. R.

Priznali ili ne - san većine nas

Deset genijalnih ideja kako da budete aktivni i više se krećete, a da uopšte ne vežbate
profimedia-0350967315 - Copyright Profimedia

U svoj već pretrpan raspored ne morate da se trudite da ubacite još i sat vremena vežbanja, već svoje svakodnevne aktivnosti pretvorite iz sedećih u aktivne.

Naći vremena za kretanje i vežbanje ponekad je veći problem od samog vežbanja! To znaju svi oni koji imaju desetine svakodnevnih obveza koje čekaju upravo njih.

Međutim, postoje načini da ne zanemarite fizičku aktivnost u svom gustom rasporedu, savetuju stručnjaci za "Healthline.com".

Pronađite inspiraciju u ovim kreativnim idejama i na karaju – krećite se više svaki dan.

1. Koristite stepenice

Možda je ovo najdosadniji savet koji ste čuli već stotinu puta do sada, ali to ga ne čini manje dobrim savetom za više kretanja. Korišćenje stepenica umesto lifta povećava vaše otkucaje srca, pomaže u održavanju ravnoteže i jača donji deo tela. Pokušajte i sa preskakanjem po dva stepenika.

2. Tokom sastanka - hodajte

Ako radite od kuće i često pratite virtuelne konferencije, zašto ne bi tokom neke hodali, pogotovo ako ne morate da budete ispred ekrana. Stavite slušalice u uši, mobilni u džep i radite dok paralelno hodate. Ukoliko vi držite sastanak u kancelariji - još bolje, pričajte i hodajte. Istraživanja pokazuju da hodanje podstiče kreativnost i poboljšava mentalnu oštrinu.

Unsplash
 

3. Pravite velike iskorake

Recimo, dok kupujete. Možda ćete izgledati smešno sami sebi, ali to je odlična aktivnost za vas, pogotovo ako gurate kolica za kupovinu, jer vam ona mogu služiti za ravnotežu. Jednostavno, a vrlo zabavno!

4. Sedite na pilates lopti

Zamenite svoj radni sto loptom za pilates. Osim što pomaže kod bola u leđima, pomoći će vam i da poboljšate držanje, a dok sedite, možete da radite i vežbe istezanja za vrat, karlicu i kičmu.

5. Auto parkirajte daleko

Ako ste u mogućnosti, parkirajte kola nešto dalje od mesta na koje idete. Tako možete znatno povećati broj koraka.

Unsplash
 

6. Više seksa

Neka istraživanja tvrde da za vreme seksa muškarci gube četiri, a žene tri kalorije u minuti. Možda nije isto kao sat vremena treninga, ali može pomoći. Isprobajte nove poze i tehnike i povežite se s partnerom, i to sve u – pokretu.

7. Nabavite kućnog ljubimca ili volontirajte u azilu

Ideja je da se više krećete, što više vremena provodite na otvorenom, a u na kraju krajeva i pomognete. Vaše mentalno zdravlje, ali i vaše telo biće vam zahvalni.

8. Samo plešite

Možete da plešete doslovno u svim situacijama – dok kuvate večeru, slažete veš ili usisavate. Plesanje je fantastičan i zabavan način sagorevanja kalorija, a paralelno radite na ravnoteži i koordinaciji.

Unsplash
 

9. Igrajte se

Iskoristite vreme za uživanje u aktivnim igrama poput "tvistera", žmurke, ledenog čike... Ove i slične igre možete igrati napolju, ali i u zatvorenom, a osim što ćete se dobro oznojiti, super ćete se i zabaviti.

10. Vežbajte ili se istežite dok gledate TV

Ovaj savet nije nikakva novost, ali zaista može pomoći da vam vreme brže prođe dok, recimo, hodate ili trčite na traci, vozite bicikl, istežete se ili dižete tegove. Važno je samo da ono što vam treba za vežbanje bude blizu vašeg televizora.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike