Autofagija ili probušena kašika: Naučnici istražili kako se brže mršavi?

27.01.2023

15:02

0

Autor: K. O.

Ako ste i vi tokom zime nabacili neki kilogram, pa razmišljate kako sada da ih se rešite, proverite šta kažu naučnici

Autofagija ili probušena kašika: Naučnici istražili kako se brže mršavi?
Žena jede - Copyright Freepik

Retko ko je sada u top firmi jer zimi čak i oni najdosledniji nabace neki kilogram. A kako se maltene svakodnevno pojavi neka nova revolucionarna dijeta sigurno vam nije lako da odaberete koji ćete metod upotrebiti.

Poslednjih godina sve je popularnija autofagija, pogotovo otkada je i slavni teniser Novak Đoković rekao da primenjuje ovaj režim. On primenjuje nešto restriktivniji model, dok je najpopularnija varijanta da se jede tokom osam sati, a 16 sati da se gladuje, pa se ne unosi ništa sem vode (eventualno čaja). A kilogrami mogu da se skidaju i po starinski - jednostavno "probušite" kašiku i jedete sve, samo u mnogo manjoj količini.

A koji od ova dva metoda donosi bolje rezultate?

I to je sada velika dilema. A nju su razrešili naučnici koji su obavili jedno ozbiljno istraživanje.

Tako nova studija objavljena u "Journal of the American Heart Association" sugeriše da je najbolji način da izgubite težinu nikako nije da gladujete, već da jedete manje hrane.

Freepik
 

U toku ove studije naučnici su otkrili kakva je veza između promena u težini i vremena od prvog do poslednjeg obroka.

U ovoj studiji učestvovalo je skoro 550 ljudi, a ispitanici su bili starosti 18 ili više godina, a sa prosečnim indeksom telesne mase 30,8 BMI, što znači da su bili u kategoriji gojaznih.

A rezultati studije su sledeći: vreme uzimanja hrane nije značajnije uticalo na smanjenje telesne težine, dok je "pomak" bio daleko veći i ispitanici su mnogo više smršali kada su smanjili porcije. Odnosno jeli istu hranu kao i pre, ali u mnogo manjim količinama - otprilike su unosili oko 500 kalorija manje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike