Da li volite sebe? Ovo je pet sigurnih znakova da sami sebe zavaravate

02.02.2023

20:04

0

Autor: Z. A.

U teoriji svaki čovek sebe voli ponajviše, realnost nije baš takva

Da li volite sebe? Ovo je pet sigurnih znakova da sami sebe zavaravate
andrey-zvyagintsev-byfNhh81CWU-unsplash - Copyright Pexels

Svaki čovek će reći i tvrditi da voli sebe, ali jedno je to reći, a sasvim drugo to i na delu pokazati. Taođe, nema osobe koja neće priznati da vodi računa o svom emotivnom, mentalnom i fizičkom zdravlju, a drugo je to stvarno raditi iz dana u dan.

Ipak, postoji način da otkrijete da li imate onoliko samopoštovanja koliko mislite da imate ili se samo samozavaravate.

Koji znaci pokazuju da ne osećate dovoljnu ljubav prema sebi?

Evo ih...

1. Non-stop ste umorni i iscrpljeni

Siguran signal da ne slušate svoje telo i ne odgovarate adekvatno na njegove potrebe jeste umor ili iscrpljenost. Moguće je da stalnu zauzetost na poslu i u kući vidite kao znak da vodite uspešan život, ali varate se ako mislite da je hronična iscrpljenost normalno stanje stvari.
Preporuka je da pronađete vreme za odmor jer ćete jedino tako biti u stanju da se izborite sa svim obavezama, ali i emotivnim i psihičkim turbulencijama.

Profimedia
Padanje s nogu

2. Kada se pogledate u ogledalo, prvo vidite „mane“

Nema čoveka koji je u potpunosti zadovoljan svojim izgledom, ali ne treba se previše opterećivati time. Ako svaki put kada stanete ispred ogledala, prvo primetite svoje mane i setite se šta vam se ne sviđa kod vas, onda imate veliki problem s nedostatkom samopouzdanja. Ljubav prema sebi znači da prihvatate i svoje dobre i svoje loše strane.

3. Imate partnera koji vas ne ceni dovoljno

Nemoguće je da trpite prevare, nipodaštavanje i nepoštovanje od partnera, a osećate se dobro sami sa sobom. Ljubavni problemi uvek se pretvaraju i u psihičke, a ponekad i fizičke probleme. Ako ste u vezi u kojoj vam se čini da niste dovoljno cenjeni, odmah je prekinite i nađite partnera koji je u stanju da odgovori na sve vaše emotivne i sve ostale potrebe, te onog ko će se prema vama odnositi s poštovanjem.

Profimedia
Nepoštovanje

4. Teško vam je da kažete „ne”

Ne bi trebao da prihvatite svaki zahtev i sugestiju drugih ljudi. Morate da postavite granicu između vaših i tuđih interesa, da biste imali dovoljno vremena i energije da sebi posvetite prekopotrebnu pažnju. Nije u redu da uvek stavljate druge ispred sebe, osim u slučaju da se brinete o deci ili najbližim ljudima iz vašeg okruženja i nemate izbora nego da im pomognete.

5. Izbegavate konflikte po svaku cenu

Prepirke i svađe su neprijatne većini ljudi i mogu ostaviti velike posledice po vaše psihičko stanje. Međutim, ni preterano izbegavanje konflikta nije zdravo.
Što duže odlažete donošenje teških odluka koje zahtevaju dogovor i saradnju, a neretko i raspravu, to ćete veću štetu napraviti sebi u dugom roku. Morate naučiti da stojite iza svojih reči, budete sigurni u sebe i ne dozvolite drugima da vas iskorišćavaju i manipulišu vašim slabostima, piše aktivni.si.

Profimedia
Rasprava

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike