Psiholozi otkrivaju kako da se rešite ogorčenosti, toksične emocije koja izaziva prehladu, ugrožava štitnu žlezdu i srce

31.01.2023

20:12

0

Autor: Z. A.

Ima načina da se rešite emocije koja razboljeva

Psiholozi otkrivaju kako da se rešite ogorčenosti, toksične emocije koja izaziva prehladu, ugrožava štitnu žlezdu i srce
Ogorčenost vodi u bolest - Copyright Pexels

Od svih osećanja koje čovek ima, ogorčenost je najnezgodnija. To osećanje je poput stresa - ono nas nas opterećuje, inicira negativne misli, blokira nas da živimo srećno i slobodno...

Ali ima načina da se rešite ovog stanja. Mi smo otkrili dva.

Kako da se oslobodite ogorčenosti?

Ogorčenost je osećanje koje toksično utiče na nas i na fizičkom i mentalnom nivou, a ruska psihološkinja Natalija Naumova smatra da „zamerke uništavaju čovekov život, pogoršava se njegovo stanje i odnosi sa ljudima“, piše sensa.rs.

Psihološkinja je u jednom intervjuu objasnila da je stvar u tome što se tokom ogorčenosti pokreće skup negativnih misli, one izazivaju anksioznost, ljutnju i agresiju.

Čovek ne može da se nosi sa njima i život teče u ciklusima u ogorčenosti i žeđi za osvetom. U takvim situacijama se zamišljaju i koriste načini koji pogoršavaju odnose i stanje same osobe koja oseća bes i ogorčenost.
Freepik
Stres od rane zore

Pored toga, ogorčenost izaziva ne samo loše raspoloženje, već i fizičke poremećaje. Zbog toga se pojavljuju upale grla, prehlade, loša funkcija štitne žlezde i kardiovaskularnog sistema. U trenucima ovakvih emocija važno je analizirati svoje telo, razumeti u kom delu tela se ono ogleda.

Ukoliko osetite fizičku bol usled ogorčenosti, na primer bol u stomaku, Naumova ističe da treba da obratite pažnju na taj bol, doživite to iskustvo, ali ograničeno. Na primer: „Doživim pet minuta i onda umirim bol.“ Da biste se smirili, važno je pronaći koncentraciju bola i psihički je smanjiti. Ova metoda je poput flastera i ne rešava problem odmah, ali trenutno ublažava simptome. Ukoliko osećate bilo kakve tegobe, neophodno je konsultovati se sa lekarom.

Kada osećamo ogorčenost, potrebno je da akumuliramo ljutnju i pokušamo da razumemo zašto se osoba tako ponašala. Možda je imala okolnosti zbog kojih se tako ponašao, napominje Natalija Naumova. Ako su to bliski ljudi, onda možete razgovarati, ako nisu, onda pronađite snagu da to oprostite i ostavite iza sebe.

Pixabay
Pisanje dnevnika

NLP ritual vode i vatre

Način za borbu protiv toksične ogorčenosti daje i klinički psiholog, hipnolog, NLP majstor Denis Dolgov, a svoju metodu nazvao je „ritual vode i vatre“. „Zasnovana je na takozvanoj metodi slobodnog pisanja, koja se široko koristi u psihoterapiji“.

Njegov ritual podrazumeva da osoba koja želi da se oslobodi ogorčenosti i besa treba da sedne u mirnoj atmosferi i tišini, uzme parče papira, priseti se situacija koja je izazvala negativne emocije i zapiše sve što je u vezi sa ovim trenutkom ostalo u sećanju.

- Pišite iskrenije, sa emocijama, sa snažnim izrazima, šta god vam padne na pamet. Samo pišite, ne ispravljajte gramatiku ili stil. Izbacite sve negativne emocije koje je ova situacija izazvala. Zapamtite detalje razgovora. Pišite što duže možete. Na kraju, zapečatite pismo - preporučio je psiholog. Nakon toga, prema njegovim rečima, treba da se istuširate, dok zamišljate kako voda ispira ogorčenost i gorčinu, te da odete u krevet.

Pexels
Stres od rane zore

- Preporučujem da se ova vežba radi uveče, pre spavanja, jer se upravo u snu odvija najmoćnija nesvesna obrada koja vodi ka oslobađanju od negativnih emocija - objasnio je Dolgov. Ujutru pismo spalite. Sledeće večeri treba da uzmete prazan list papira i na njemu napišete sve pozitivne stvari koje ste naučili iz ove priče, a takođe i zapečatite pismo. Sledeće - još jedno tuširanje i spavanje. Ujutro pročitajte još jednom pismo o pozitivnim emocijama kroz koje trenutno prolazite i odbacite ga.

Ova vežba može podsvesno da vas podseti koliko je važno da odbacite sve ono što je negativno, što vam opterećuje dušu, ali i da redovno sebe podsećate na pozitivne emocije i stvari koje ste naučili i stekli, čak i iz nekih negativnih iskustava.

Napomena: Ukoliko osećate bilo kakve nepovoljne promene na fizičkom i mentalnom nivou, potrebno je da potražite savet i pomoć stručnjaka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike