Šta se događa sa telom (i vašim likom i delom) ako ne jedete šećer nedelju, mesec, godinu dana? Iznenadićete se

24.09.2022

05:13

0

Autor: Z. A.

Moguće je rešiti se želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera

Šta se događa sa telom (i vašim likom i delom) ako ne jedete šećer nedelju, mesec, godinu dana? Iznenadićete se
Dijeta - Copyright Pexels

Svi volimo slatko, ali nismo svesni da je šećer veliki neprijatelj našeg zdravlja. Nakon što ga izbacimo iz ishrane, događaju se značajne promene.

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mleku i ostalim namirnicama nisu zlo, dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko spomenutih namirnica.

Međutim, industrijski procesirani i rafinirani šećeri velika su opasnost.

Njihovim izbacivanjem iz ishrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje, a lako ćete ih zameniti prirodnim zamenama za šećer poput meda, stevije ili javorovog sirupa.

Naravno, lakše je reći nego učiniti. Međutim, bitno je samo doneti odluku, a jednostavnim rezom, odnosno izbacivanjem šećera, sprečićete najveći deo štete koju on uzrokuje, dok dugoročni učinci mogu biti impresivni.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, dogodiće vam se brojne pozitivne promene.

Pexels
 
Šta se događa nakon prve nedelje?

Nakon što prestanete da konzumirate šećer na samo nedelju dana, u vašem telu dogodiće se jedna od dve stvari.

- Ukoliko su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, verovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je na kraju zavisnost, a većinu zavisnosti ne možemo se rešiti ako pre toga ne osetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedelju dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osetiti žudnju za šećerom, teskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te se posledice obično smanjuju već nakon prve nedelje, ali zavisno od nivoa zavisnosti od šećera, mogu potrajati dodatnih nedelju dve.

Ako je vaš unos šećera umereniji i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da počnete da se osećate prilično dobro.

Bićete manje spori, količina energije tokom dana biće stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.

Foto: Miloš Nadaždin/K1 promo
 
Šta nakon mesec dana, a šta nakon godinu?

Nakon mesec dana bez šećera vaša želja za desertima će nestati, a umesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom.

Ako izdržite celu godinu bez procesuiranih šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Telo će vam se prilagoditi na funkcioniranje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo verovatno izgubićete i kilograme.

Napominjemo da u sklopu jednog takvog stila života možete s vremena na vreme priuštiti nešto slatko. Cilj je većinu vremena jesti zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite „slatki izuzetak“, to vas ne bi trebalo omesti na vašem putu.

Kada se vaš organizam očisti od veštačkih šećera, prestaćete stalno osećati glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovati.

Ukoliko se odlučite na izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promene koje će vam se zbog toga dogoditi.

Pixabay
 
1. Vaša će se telesna težina stabilizovati

Zavisnost od šećera je stvarna. Što ga više konzumirate, to ga više želite, pogotovo ako unosite puno prerađenih šećera, koji se nalaze masnoj i brzoj hrani, te jelima s visokim udelom ugljenih hidrata. Ako se skinete sa šećera, vaše telo biće vam zahvalno jer se neće morati boriti s neželjenim dodatnim kalorijama. U početku ćete osećati veliku želju za slatkim, ali kada se vaš organizam očisti od veštačkih šećera, prestaćete stalno osećati glad, gubićete kilograme i vaša će se težina stabilizovati.

2. Imaćete više energije

Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koji sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo „podigne“. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na taj način izbjeći ćete velike uspone i padove šećera u krvi, zbog kojih se zapravo i osjećate umorno.

Profimedia
 
3. Koža će vam biti zdravija i lepša

Nije tajna da šećer pogoršava akne i bubuljice, a često ih i uzrokuje. Ako ih se ne možete rešiti uz svesrdnu pomoć kozmetičara i krema, razmislite o tome da eliminišete šećer iz ishrane jer je moguće da vaš problem s bubuljicama zapravo dolazi iznutra. Mnogi ljudi koji su to uradili potvrđuju da im je koža brzo postala čistija, lepša i zdravija.

4. Probava će vam postati redovna

Naš probavni sistem najviše voli hranu s puno vlakana i minimumom teških namirnica, u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera napraviti veliku razliku u vašem probavnom sistemu. Želudac i creva lakše će variti sve što jedete i češće ćete imati stolicu, a bolan zatvor postaće samo sećanje.

Profimedia
 
5. Prestaćete da žudite za šećerom

Verovali ili ne, možete se rešiti želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Kada nakon mesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadiće vas koliko je zapravo slatka.

Bonus video:
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike