Pojeli ste previše slatkog? Ovo je devet stvari koje treba da uradite, savetuju stručnjaci

05.11.2021

08:17

0

Oni koji hranu drže na vidnom mestu imaju veću šansu da budu gojazni i češće će posezati za slatkišima

Pojeli ste previše slatkog? Ovo je devet stvari koje treba da uradite, savetuju stručnjaci
pexels-andres-ayrton-6550779 - Copyright Pexels

- Onog trenutka kad stavite slatkiš u usta, dobijate navalu dopamina, hormona sreće, sa svojstvima zavisnosti - kaže Amanda Bontempo, nutricionistkinja u "NYU Langone's Laura and Isaac Perlmutter Cancer Center".

- Ali ovaj osećaj ne traje.

Budite svesni toga što se događa

Dok šećer preplavljuje vaš krvotok, pankreas oslobađa insulin za kontrolu nivoa glukoze u krvi. To potiskuje hormon "sitosti" leptin, zbog čega vas mozak podstiče da uzmete još slatkiša. Glukoza se brzo vari, a povećani nivoi dopamina i šećera u krvi brzo padaju.

- Vaš instinkt je da jedete više šećera kako biste dobili još jednu dozu energije, ali jako je važno odupreti se. Jednom kad pokleknete, postaje sve izazovnije donositi zdrave odluke.

Uzmite kašiku maslaca od kikirikija

Nakon prejedanja možda mislite da sledeći korak ne bi trebalo da bude unos dodatnih kalorija. Međutim, jedenje hrane s drugim hranjivim materijama pomaže u sprečavanju pada energije uzrokovanog brzom probavom. 

- Kašika maslaca od kikirikija ili šaka orašastih plodova daje vam masnoće i proteine ​​za usporavanje probave - kaže Dženifer Pauel Bolton, doktor nauka i profesorka nutricionizma na Univerziteta Metropolitan Stejt u Denveru. 

Pexels
 

- Ili probajte humus s povrćem, koje ima vlakna koja pomažu da se uspori apsorpcija jednostavnih šećera.

Idite stepenicama

Oduprite se iskušenju da odspavate nakon što pojedete previše slatkiša. 

- Pokrenite se - kaže Bontempo.

- Ovo će pomoći vašim mišićima da koriste šećer u krvi umesto da se samo nataloži. To ne mora biti vožnja biciklom od sat vremena. Pomoći će i jednostavno hodanje stepenicama ili šetnja po kvartu. 

U čekaonici Američkog udruženja za dijabetes iz 2016. piše da hodanje 15 minuta nakon obroka snižava nivo šećera u krvi.

Pijte čaj s limunom

Zeleni čaj i limun su diuretici, što znači da će pokrenuti vašu probavu. 

- Ne eliminiše direktno šećer, ali tera krv da brže pumpa kroz bubrege - kaže Bontempo. Ne zaboravite da pijete vodu, jer voda vam pomaže da se osećate siti i sprečava potiskivanje nivoa leptina.

Pexels
 

Planirajte sutrašnji doručak

Uravnotežen doručak s niskim udelom šećera je imperativ dan nakon preterivanja sa šećerom. 

- Idealni doručak znači puno proteina, umereno masnoće i malo ugljenih hidrata - ističe Bontempo.

- Proteini i masnoće vas drže sitima, a manje ugljenih hidrata podstiče vas da sagorite jučerašnju nakupljenu energiju šećera.

Probajte omlet od povrća prekriven kriškama avokada ili pojedite voće. Još jedan savet koji nutricionisti naglašavaju: ne preterujte s kafom. To je napitak bez kalorija, ali mu često dodajemo puno mleka, šlaga i šećera - kaže Džejson Evoldt, velnes dijetetičar "Programa zdravog života klinike Mayo". 

- Ono što počinje kao opcija s nula kalorija pretvara se u nekoliko kašičica šećera pre nego što uopšte započnete dan.

Kontrolišite konzumaciju kupovnih umaka i začina

Prelivi, umaci i drugi začini mogu ometati vaše napore u zdravoj ishrani. Jedna kašika kečapa, na primer, ima 4 grama šećera, prema američkim smernicama o prehrani. 

- Kad gledate etiketu, možda ne piše šećer, ali može pisati kukuruzni sirup s visokim udelom fruktoze, dekstroza i slično, što je u suštini šećer - kaže Bontempo.

Popijte smuti

Smuti bogat povrćem dan nakon prejedanja odlična je opcija, kako biste nadoknadili vlakna. Pomešajte jedan deo voća s dva dela povrća, poput spanaća ili kelja.

Pexels/ Mikhail Nilov
 

Dodajte proteine, kao što su nezaslađeni jogurt ili maslac od orašastih plodova. Preskočite bazu sokova i umesto toga upotrebite nezaslađeno sojino mleko, nezaslađeno bademovo mleko ili nezaslađeni zeleni čaj.

Oduprite se napasti

Možda vaš mozak još uvek žudi za naletom dopamina nakon što ste pojeli previše šećera, stoga otklonite svaku napast. Rešite se slatkiša.

U istraživanju "International Journal of Obesity" iz 2015. na 100 učesnika istraživači su otkrili da je kod onih koji su hranu držali na vidnom mestu veća verovatnoća da će biti deblji, jesti više slatkiša i manje zdrave hrane od učesnika s normalnom težinom.

Oterajte osećaj krivice

Duboko udahnite i opustite se. Istraživanje nam govori da je potrebno oko 3.500 kalorija da dobijemo kilogram masti, a to je jednako kao otprilike 44 čokoladice Snikersa.

- Čak i ako ste pojeli puno slatkiša, ne znači da ćete se odmah ugojiti. Sledeći put kad budete jeli nešto slatko, uživajte u tome. 

Istraživanje iz 2015. pokazalo je da su ljudi koji su jedenje čokoladne torte povezivali s krivicom svedočili o nezdravijim prehrambenim navikama u poređenju s onima koji su to doživljavali kao nešto pozitivno, piše "The Healthy".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike