Ona ima 73, ne jede šećer već 32 godine i kaže da je to najbolji antiejdžing

27.10.2020

14:20 >> 14:35

0

Ako ste razmišljali da li se može živeti bez šećera, može – evo inspiracije

Ona ima 73, ne jede šećer već 32 godine i kaže da je to najbolji antiejdžing
Copyright Instagram: @sweetlifeaus

Kerolin Harc (73) prestala je da jede šećer pre 32 godine, a godinama je bila zavisna od slatkiša. Danas, ova 73-godišnjakinja ima lice i telo za koje bi više od polovine žena njenih godina, ali i mnogo mlađih, dalo sve – a ona kaže da je razlog tome njena ishrana iz koje je isključila proste šećere.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Vitamin C je ključ mladolikosti. Naučite kako da ga koristite

Kako šećer utiče na kožu

Ako vaša ishrana obiluje šećerima i rafininisanim ugljenim hidratima koji se u telu brzo pretvaraju u šećere, koža se neprestano bori da ostane mlada. Problem je u tome što šećeri uzrokuju proces glikozilacije: molekuli šećera vežu se za elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju delotvornost elastina i kolagena i ubrzavaju njihovo propadanje.

Tipični simptomi tog stanja su bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, istanjena i bleda koža, bolne akne i bubuljice po celom licu. O tome kako šećer utiče na figuru, znamo svi, to se sakriti ne može.

Previše šećera može uticati i na distribuciju masnoća, pa lice ljubitelja slatkog može da izgleda ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću. Osim tih tipičnih simptoma, ten može biti bled ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže nivo insulina, koji pak može da podstakne i preterano lučenje kortizola. Budući da taj hormon stresa zapoveda organizmu da preusmeri energiju u ispunjavanje drugih zadataka, krvni sudovi ispod kože lica se stežu i koža je zato bleda. Naglo povećanje insulina može dodatno da optereti nadbubrežnu žlezdu, koja, između ostalog, kontroliše rast obrva. Stoga, tanke i retke obrve mogu da upozoravaju na probleme s tom žlezdom.

Ako je mogla ona, možete i vi

Primer da izostavljanje šećera iz ishrane na duže staze može da razultira usporavanjem procesa starenja jeste pomenuta 73-godišnja žena.

Kerolin izgleda kao da je uvek mnogo pažnje posvećivala zdravom životu. Ali nije baš tako – iako u osmoj deceniji ima savršenu telesnu građu, ova žena ima i dijagnozu dijabetesa tipa 2. I svakako ne deluje kao neko ko je nekada jeo tortu od sira za doručak i kutiju keksa posle večere! Ali to je bilo nekad. Ona priznaje da je bila zavisna od šećera sve dok joj nije dijagnostikovan dijabetes tipa 2. Tada je imala 41 godinu i znala da jednom zauvek mora da se pozdravi sa svojim porokom – to je bilo pre 32 godine.

Instagram: @sweetlifeaus

Ona se i dalje kune da je izbacivanje šećera razlog njenog super zdravog tela i ubeđena je da to može svako.
Iako je bila zdrava žena koja se uvek bavila sportom, u vreme kada je dobila dijagnozu, jela je puno slatkiša. Sve je počelo vrtoglavicama, što su doktori pripisivali stresu jer je imala troje male dece. Ali nisu je ubedili da je to razlog. Kad joj je dijagnostikovna bolest, donela je radikalnu odluku da iz ishrane izbaci sav šećer. „Jela sam jednu voćku dnevno zbog vlakana i hranljivih sastojka, a živela sam na  ribi, piletini, mesu, povrću i bez alkohola.“ I počela je da izgleda zdravije. I njena koža i njene oči sinuli su.

Kerolin je razvila potpuno nov način života, počela je da bude svesna onoga što jede i sada je sada direktorka kompanije „Sveetlife Australia“ i proizvodi zdrave slatkiše.
Kada je ljudi pitaju kako ostaje vitka i mladolika, ona kaže da jede umereno, jede dobru hranu, dodaje proteine u svaki obrok, nikada ne jede hranu sa smanjenom masnoćom jer je ona obično bogata šećerom. I vežba pilates dva puta nedeljno.

ČITAJTE I: Rešite se naelektrisane kose u 5 koraka

Poruka je da čak i ako samo upola smanjite unos slatkog, na tenu ćete primetiti velike promene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite da jedete slatko, rafinisane ugljene hidrate i prerađenu hranu. Izbacivanje bez šećera nije filozofija ishrane u trendu – to je način života koji može produžiti mladost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike