Počnite da jedete mladi sir: Evo kako utiče na organizam i oko čega sve može da pomogne

27.06.2022

04:29

0

Autor: Z.A.S.

Nutricionistkinja Nurija Dijanova smatra da aminokiselina jetri pomaže da se oslobodi od deponovanja masti, a ona se, pogađate, nalazi upravo u mladom siru

Počnite da jedete mladi sir: Evo kako utiče na organizam i oko čega sve može da pomogne
Mladi sir 2 - Copyright Profimedia

Taloženje masnoće u jetri može da bude prouzrokovano velikim brojem nezdravih navika. Međutim, nutricionistkinja Nurija Dijanova smatra da bi uvođenjem mladog sira u ishranu ovom problemu moglo da se stane na put.

Ona tvrdi da aminokiselina jetri pomaže da se oslobodi od deponovanja masti, a ona se, pogađate, nalazi upravo u mladom siru.

Profimedia
 

- Domaći, prvenstveno mladi sir, ima jednu od najboljih kombinacija nutrijenata, uključujući metionin. Ova aminokiselina veoma dobro deluje na jetru, pomaže kod praktično svih oboljenja ovog organa. Smatram da upravo metionin pomaže da se smanji količina masti u jetri. Naučno rečeno, možemo reći da svež sir poboljšava metabolizam ćelija jetre - kaže Dijanova.

Dodaje i to da je, da bi se ostvarili lekoviti benefiti, na dnevnom nivou neophodno uneti oko 50 grama ove namirnice.

- Minimalna količina svežeg sira koju osoba prosečne težine treba da uključi u jelovnik jeste 50 grama dnevno. Za muškarce je ova brojka nešto veća, samim tim jer su "gabaritniji" - kaže ona.

Profimedia
 

Takođe smatra i da sir može da se jede uz svaki obrok, ali da postoji razlika u porcijama, pa je tako za doručak dovoljno 50 grama, za ručak je dovoljno 100 grama, dok istu količinu, prema rečima ove nutricionistkinje, možete da pojedete i za večeru.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike