Stručnjaci tvrde: Zbog jednog od najčešćih poremećaja spavanja brže ćete ostariti

27.03.2022

17:03

0

Osim što ometa san, hrkanje ubrzava biološko starenje

Stručnjaci tvrde: Zbog jednog od najčešćih poremećaja spavanja brže ćete ostariti
Ilustracija - Copyright Profimedia

Stručnjaci kažu da je najčešći poremećaj spavanja - hrkanje, zapravo bolest, a dugotrajno hrkanje ubrzava starenje ljudi.

Rezultati pokazuju da su žene sklonije bržem biološkom starenju od muškaraca ako pate od poremećaja disanja pri spavanju.

Hrkanje ometa miran san ukućana, ali osim što izaziva neugodnu buku, moglo bi biti krivac za ubrzano starenje onog ko hrče, pokazuje istraživanje američkih naučnika. Studija objavljena u časopisu „Sleep“ pokazuje da poremećaj disanja pri spavanju, kao što je apneja, može ubrzati starenje.

Profimedia
 

Hrkanje je jedan od uobičajenih pokazatelja zdravstvenih tegoba. Studija je pokazala da poremećaj disanja u snu može „ostariti“ telo za čak 215 dana.

Naučnici su analizirali zdravstveno stanje 622 odrasle osobe, njihovo spavanje i metilaciju DNK.

Rezultati su pokazali da su žene sklonije bržem biološkom starenju od muškaraca ako pate od poremećaja disanja pri spavanju.

Međutim, autori studije napominju da je u tom smislu potrebno dodatno istraživanje kojim bi se utvrdilo može li lečenje poremećaja disanja pri spavanju smanjiti epigenetsko ubrzano starenje.

Zbog neredovnog života modernog čoveka - često ostajanje dokasno, nekontrolisana ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti, organizam je poremećen, pa je povećan udeo gojaznosti, a shodno tome češće je i hrkanje. 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike