Mumificirana tela i odsecanje prstiju su njihova svakodnevica: Upoznajte pleme Dani iz Indonezije

10.11.2021

16:30

0

Uprkos svojim kontroverznim običajima već decenijama privlače turiste jer sve više ljudi želi da vidi njihov prilično bizaran način života

Mumificirana tela i odsecanje prstiju su njihova svakodnevica: Upoznajte pleme Dani iz Indonezije
profimedia-0346821990 - Copyright Profimedia

Duboko u visoravni Zapadne Nove Gvineje, u Indoneziji, živi jedno od najizolovanijih plemena na svetu, narod imena Dani.

Otkriveni su 1938. godine kada je, sasvim slučajno, pilot koji je leteo iznad njih uočio njihova obrađena polja. Zabeležio je da su u proseku niži od zapadnog sveta, visoki su nešto manje od metar i po, tamnoputi, ali neki članovi imaju zelene oči i crvenkasto-plavu kosu.

Pleme je u to vreme još praktikovalo kanibalizam, hraneći se telima ubijenih neprijatelja. Verovali su da onaj ko pojede srce neprijatelja preuzima njegovu snagu i vitalnost.

Profimedia
 

Iako pleme Dani ima zastrašujuću reputaciju kao jedno od najstrašnijih lovaca na glave, oni su veoma srdačni prema posetiocima.

To potvrđuje i priča fotografa Teha Lina koji je 2016. godine otputovao u Novu Gvineju kako bi proveo četiri dana u upoznavanju naroda Dani. Na njegovim fotografijama vide se muškarci koji nose tradicionalni odevni predmet poznat kao koteka - omotač za intimnu regiju.

Obično se pravi od osušene tikvice, a suština je u tome da ovaj odevni komad odražava nečije seksualne moći.  

Početkom sedamdesetih, indonežanska vlada pokrenula je operaciju „Koteka“, u pokušaju da ih modernizuje, ohrabrujući ih da umesto njih nose šorts. Ali plan nije uspeo, oni i dalje nose upadljive delove odeće.

Profimedia
 

Pored svog prilično liberalnog pogleda na odeću, pleme je takođe poznato po svojoj jedinstvenoj praksi samosakaćenja.

Nakon smrti voljene osobe, od rodbine se očekuje da u znak poštovanja i tugovanja sebi odseče gornji deo prstiju.

Ova praksa treba da simbolizuje bol koji čovek oseća nakon gubitka voljene osobe.

Nije poznato kada je ta praksa počela da se primenjuje, niti zašto su na meti žene a ne muškarci, međutim, to je uobičajen ritual koji se odvija u periodu tugovanja i obično ga izvodi drugi bliski član porodice.

Njihovu neobičnu praksu amputacije prsta, nazvanu ikipalin, indonežanska vlada je zabranila pre nekoliko godina, međutim, veruje se da se ova praksa i dalje primenjuje, ali u tajnosti.

Profimedia
 

Još jedan istraživač, Nemac Markus Rot, posetio je pleme pre par godina. Rekao je da su, pored sečenja prstiju, mumificirali i svoje najuspešnije ratnike.

Jedna od neverovatnih stvari koju je video bila je mumija Kurulua, za koju kažu da je stara najmanje 370 godina. Radi se o posebno uspešnom i zastrašujućem ratniku koji se pokazuje posetiocima sa velikim ponosom.

Uprkos njihovim neobičnim običajima, Markus kaže da je uživao u druženju sa Danisima.

Profimedia
 

- Bilo je neverovatno iskustvo u interakciji sa njima, oni su stidljivi, radoznali, divlji, a u isto vreme veoma srdačni - rekao je on.

Bez obzira na zabačenost i neobičnu tradiciju, pleme Dani privlači turiste koji dolaze da vide kako žive neki od poslednjih ljudoždera. 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike