Plaše se vode i nikada se ne kupaju! Kako živi najprljavije pleme na svetu?

30.10.2021

14:00

0

Veruju da im kupanje može doneti nesreću, pa izbegavaju svaki dodir sa vodom

Plaše se vode i nikada se ne kupaju! Kako živi najprljavije pleme na svetu?
hut-gd298aef90_1280 - Copyright Pixabay

U Africi postoji neobično pleme Bergdama, jedno od najprljavijih za koje je svet čuo, čak i po afričkim standardima.

Činjenica je da ovi ljudi doživljavaju neki religiozni strah od vode. Zbog toga se nikada ne kupaju i na svaki mogući način izbegavaju kontakt sa vodom.

Ipak, predstavnici ovog plemena ne mogu se okarakterisati kao apsolutno prljavim, jer veliku pažnju pridaju čistoći i belini zuba, neprestano ih čiste kožom i posebnim drvenim četkicama. Međutim, zbog načina života i ishrane, koje često podrazumeva korenje, prilično im je teško da sačuvaju zube.

Bergdami se nazivaju i „crnim ljudima“ što i ne čudi budući da imaju plavo-crnu kožu, a na vrhu često možete videti debeli sloj prljavštine.

Prilagođavaju se promenljivim prirodnim uslovima. Tradicionalno, muškarci se bave lovom, a kada mesa nema dovoljno za sve, hrane se insektima, kuvaju supe od termita i prže skakavce.

Pixabay
 

Vatra je za ovo pleme sveta i samo muškarci joj mogu prići. Pre paljenja vatre, starešine vrše poseban ritual.

Obožavaju Boga sunca "Kamabu." Obraćaju mu sa zahtevima za uspešan lov i zdravlje. Ali u plemenu postoji i "zemaljski" predstavnik boga sunca - čarobnjak. Veruje se da ima posebnu vezu sa Bogom. Čarobnjak u plemenu takođe deluje kao iscelitelj, on odlučuje da li pacijent može preživeti. Ako je neko smrtno bolestan, doneće se odluka da napusti pleme.

Rođenje deteta kod Bergdama je praznik za pamćenje. I ovom prilikom postoji ritual koji može delovati divlje. Bebin otac ispeče komad mesa na vatri i namaže se mašću. Zatim otkotrlja prljavštinu sa svoje kože i skupi je u malu kesicu. Ova posebna amajlija treba da pruži zaštitu novorođenčetu. Tada otac, okačivši amajliju oko vrata deteta.

Ali ovi starosedeoci neguju još bizarnije običaje i verovanja. Rođenje blizanaca u njihovom svetu smatra se prokletstvom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike