Žene žirafe: Vekovima čuvaju plemensku tradiciju “dugih vratova”, kao simbol izuzetne lepote

10.05.2021

14:00 >> 15:00

0

Zanimljivo je da nijedna od ovih žena ne zna koji je razlog nošenja takvog nakita

Žene žirafe: Vekovima čuvaju plemensku tradiciju “dugih vratova”, kao simbol izuzetne lepote
Copyright Profimedia

Na graničnom pojasu između Tajlanda i Burme živi pleme Padaung, čije se devojčice i žene ukrašavaju bakarnim prstenjem koje nižu oko vrata i članaka. Na taj način vekovima čuvaju plemensku tradiciju “dugih vratova”, za njih simbol izuzetne lepote.

Pleme je dobilo ime po oblasti Padaung, gde ih većina i živi. Sami sebe nazivaju Ka-Kaung, ili „narod koji živi na vrh brda“. Najpoznatiji su po ženama sa ukrasima na vratu, zbog čega ih često nazivaju podrugljivim imenima, poput „žirafe“.

Profimedia

Pročitajte još:

Ove specifične ogrlice mogu težiti i i do šest kilograma. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, svetski rekord u najdužem vratu, odnosno nakitu dužine 40 cm, pripadao je ženi iz ovog plemena.

Kako žene sa dugim vratom ne mogu savijati glavu, piju iz slamki, a prema rečima jednog britanskog novinara, njihovi glasovi zvuče kao da govore sa dna bunara.

Profimedia

Pročitajte još:

Žene Padaung mogu izgledati kao da imaju duge vratove, ali ipak je u pitanju optička varka. Nakon rendgenskog snimanja nekoliko žena otkriveno je da se vrat zapravo ne izdužuje. Umesto toga, brade žena su gurnute nagore, a ključne kosti nadole, zbog težine okovratnika, što dovodi do nagiba ramena.

Jedna od pripadnica Padaunga je, govoreći o nakitu, za “Njujork tajms” rekla:

– To može biti pomalo dosadno i vruće je, i boli kada ga prvi put stavite. Kad skinete mesing, malo vam se zavrti u glavi i nekoliko minuta teško hodate. Osećate se veoma lako i imate malu glavobolju, kao da ste nosili težak ruksak i iznenada ga skinuli.

Profimedia

Već sa pet godina devojčice počinju da nose jedan prsten oko vrata, a kako rastu i razvijaju se, prstenje im se dodaje. Do desete godine, težina dostiže kilogram. Nakon dve godine dodaje se još jedan prsten, i tako redom. Kod odraslih žena bakarno prstenje teško je oko šest kiliograma. Najviše mogu imati 25 prstenova, a ona koja to uspe, najpoželjnija je za udaju. Za njihovu muku poglavica ih nagrađuje novcem i pirinčem, pa ne moraju da rade u polju, a o deci i kućnim poslovma brinu muškarci.

Iako prstenovi oko vrata većini ljudi izgledaju nezgrapno, Padaungi žene veruju da lepota leži u dugačkom vratu, koji se smatra gracioznim.

Zanimljivo je da nijedna od ovih žena ne zna koji je razlog nošenja takvog nakita. To je samo tradicija, kažu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike