Upoznajte najviše ljude na svetu! Misterija plemena Dinka

01.11.2021

10:30

0

Južni Sudan je zemlja divova

Upoznajte najviše ljude na svetu! Misterija plemena Dinka
profimedia-0038716841 - Copyright Profimedia

Dinke čine posebnu etničku grupu nastanjenu u Južnom Sudanu. Ima ih oko tri miliona, a podeljeni su u 21 grupu od kojih svaka ima svog vođu.

Dinke se ističu po neobičnoj visini, pripadnici ovog naroda su među najvišima na planeti. Visina muškarca je 185-190 centimetara, dok ni žene nisu mnogo niže, njihova visina je 175-180 centimetara.

Ali kako su ovi ljudi postali najviši na svetu, pomalo je misterija.

Popularno objašnjenje za to je njihova ishrana zasnovana na mlečnim proizvodima, žitaricama i mesu.

Pleme Dinka živi na obalama reke Nil, migrirajući u zavisnosti od godišnjeg doba. Kada pada kiša, članovi plemena odlaze u dubine savane da uzgajaju žito i duvan. Tokom sušne sezone bave se najvažnijim poslom svog života – ispašom krava, ovaca i koza.

Za Dinke, krava je izvor života, obezbeđuje im hranu, mleko, ali i neku vrstu bogatstva.

Na primer, mladoženja mora dati miraz za mladu u kravama. Takođe, status i društveni položaj porodice su veći što njeni članovi imaju više stoke.

Da bi se identifikovale krave koje pripadaju određenoj porodici, rogovi životinja se uvijaju na određeni način. Svaka porodica ima svoj način njihovog okretanja, tako da članovi plemena uvek mogu da razlikuju svoje krave od drugih.

Profimedia
 

Obožavanje životinja

Dinka se prema stoci odnosi sa neverovatnim poštovanjem i pažnjom. Od ranog detinjstva dečaci uče da brinu o životinjama i budu pažljivi prema njima. Nakon ceremonije inicijacije u muškarce, prema tradiciji, mladi uzimaju za sebe srednje ime – ime bika, koje je ekvivalentno imenu datom po rođenju.

Predstavnici snažnijih članova plemena provode skoro sve vreme sa stokom. Više pažnje poklanjaju životinjama nego ženi i deci. Začudo, običaj je da noći provode u štalama sa stokom, dok žene i deca spavaju u glinenim kućama sa slamnatim krovovima.

Profimedia
 

Poimanje lepog

Žene ovog plemena se oslobađaju kose jer se ćelava glava smatra znakom lepote. Na vrhu glave lepši pol ostavlja samo mali čuperak.

Osoba sa čitavim redom zuba smatra se ružnom. Stoga privlačnosti radi, žene plemena Dinka vade nekoliko zuba iz vilice. Dinke tradicionalno ne nose puno odeće, pa je sasvim normalno videti odraslog čoveka ili ženu koji su potpuno goli, izuzev specifičnog nakita koji se najčešće nosi oko vrata.

Rado nose šarene pletene narukvice, ogrlice, perle, prstenje, minđuše, te korsete izvezene perlama.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike