Oprez ako letujete u komšiluku! Smrtonosna riba sa otrovom 1.200 puta jačim od cijanida uhvaćena u Jadranu

14.05.2024

11:01

0

Prirodno žive u tropskim predelima, a one su iz Crvenog mora kroz Suecki kanal dospele u Sredozemlje

Oprez ako letujete u komšiluku! Smrtonosna riba sa otrovom 1.200 puta jačim od cijanida uhvaćena u Jadranu
Copyright Pixabay/Profimedia

Sedam jedinki srebrenopruge naduvače (Lagocephalus sceleratus) primećeno je u ponedeljak kod ostrva Ceja u Medulinskom zalivu, a jedna je i uhvaćena na dubini od 19 metara i odneta je u Centar za istraživanje mora Rovinj.

"Srebrenopruga naduvača sadrži izuzetno potentan otrov tetrodotoksin koji može izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe i smrt pri konzumaciji. Tetrodotoksin je najkoncentrisaniji u gonadama i jetri, ali se može naći i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg smrtonosna", objavljeno je na internet stranici Aquarium Pula, prenosi portal 24sata.

Dodaje se da je ribu uhvatio i fotografisao slovenački ribar Anton Vidović.

Ova vrsta je invazivna i spada u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Suecki kanal dospevaju u Sredozemlje. Ove ribe prirodno žive u tropskim predelima Indijskog i Tihog okeana.

Profimedia
 

Zbog svoje grabljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba ima negativan uticaj na biološku raznolikost i predstavlja pretnju ribarstvu, jer oštećuje ribarske mreže kako bi došla do ulova, kidajući mamce i udice.

Biolozi veruju da su naduvače razvile svoju poznatu "naduvanost" zbog toga što ih njihov lagani, pomalo nespretan stil plivanja čini lakom metom za grabljivce. Umesto bekstva, naduvače koriste svoje elastično telo i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (čak i vazduha kad je to potrebno) kako bi se pretvorile u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike