Za sve je kriva kriza u Crvenom moru: Britanci ostaju bez omiljenog napitka

14.02.2024

23:07

0

Autor: Lj. S.

Kompanije su načelno saopštile da će dužina prekida isporuke u Crvenom moru odrediti da li će potrošače u Evropi sačekati prazne police

Za sve je kriva kriza u Crvenom moru: Britanci ostaju bez omiljenog napitka
Muškarac pije čaj - Copyright Freepik

Britanci će se zbog krize u Crvenom moru možda suočiti sa nestašicom omiljenog pića - čaja, upozoravaju britanski trgovci, prenosi Rojters.

Britanski maloprodajni konzorcijum saopštio je da je primetio "privremeni prekid" u nekim linijama snabdevanja crnim čajem, a izvor iz industrije je britanskoj agenciji saopštio da je bilo kašnjenja i sa dopremanjem drugih vrsta čaja.

Kompanije su načelno saopštile da će dužina prekida isporuke u Crvenom moru odrediti da li će potrošače u Evropi sačekati prazne police.

Freepik
 

Britanija, peti najveći uvoznik čaja u svetu, dobija više od polovine svog uvezenog čaja iz Kenije i Indije, što je čini zavisnom od rute kroz Crveno more.

Prema Institutu za izvoz i međunarodnu trgovinu (IEIT), neprerađeni čaj se šalje u Veliku Britaniju za preradu i pakovanje, zbog čega je Britanija 10. najveći izvoznik čaja na svetu.

Generalni direktor IEIT je poručio da je čaj možda prva u nizu namirnica koje će pogoditi kriza lanca snabdevanja.

Alternativni brodski put oko Rta dobre nade u Južnoj Africi može trajati 10-14 dana duže u poređenju sa prolaskom preko Crvenog mora i Sueckog kanala.

Nekoliko velikih brendova odeće u Velikoj Britaniji takođe je upozorilo na potencijalni uticaj krize u Crvenom moru na isporuke.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike