Bio je na lošem glasu: Zašto su ljudi nekad verovali da je paradajz otrovan?

18.12.2023

19:09

1

Autor: K. O.

Neretko su ljudi umirali nakon konzumiranja paradajza

Bio je na lošem glasu: Zašto su ljudi nekad verovali da je paradajz otrovan?
Copyright Profimedia

Verovanje da je paradajz otrovan potiče iz prošlosti kada su ljudi u Evropi, posebno u Engleskoj, imali određene predrasude prema novim namirnicama koje su tada stizale iz Amerike. Paradajz je jedna od tih namirnica koja je izazvala skepticizam i sumnju.

Tako je tokom 18. veka paradajz u Engleskoj smatran otrovnim i zloglasnim. Tada je dobio nadimak "otrovna jabuka". Postojala je sumnja da je paradajz otrovan zbog činjenice da je biljka pripadala istoj porodici kao i smrtonosni biljni otrovi, poput biljke poznate kao Belladonna (lepotica), koja sadrži otrovnu supstancu atropin. Ovo je dovelo do straha da bi paradajz mogao biti opasan po zdravlje.

Aristokrate kojima je paradajz bio dostupan često su se razboljevale i umirale nedugo posle konzumiranja paradajza. A on je u to vreme bio serviran na tanjirima napravljenim od olova, što je moglo dovesti do reakcije između kiselih paradajza i olova, uzrokujući trovanje. Ovo je dodatno podstaklo predrasude prema konzumiranju paradajza.

Pixabay
 

Međutim, tokom vremena, paradajz je postao popularna namirnica širom sveta, a ljudi su shvatili da je zapravo veoma hranljiv i ukusan. Moderna nauka je takođe potvrdila da je paradajz bezbedan za konzumaciju i da je bogat raznim vitaminima i antioksidansima korisnim za zdravlje.

A za njegovu popularnost mnogo je učinila i pica koja je tokom 19. veka postala izuzetno popularna u Italiji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike