Zatvorske ptičice: Guske agenti patroliraju po brazilskom zatvoru i glasno gaču ako neko pokušava da pobegne

10.01.2024

19:07

0

Autor: K. O.

Ove ptice spasile su Rim, a sada sprečavaju bekstvo iz zatvora

Zatvorske ptičice: Guske agenti patroliraju po brazilskom zatvoru i glasno gaču ako neko pokušava da pobegne
Copyright Printscreen/YouTube

Šetajući se po obodu zatvora u južnoj brazilskoj državi Santa Katarina, guske su u patrolama izbacile svoje pseće prethodnike kako bi osigurale da zatvorenici ne pobegnu.

Između pauza u njihovom ribnjaku u zatvoru "Sao Pedro de Alkantara", ove glasne ptice, nazvane "agenti guske", kontrolišu zeleni prostor između unutrašnje ograde i glavnog spoljnog zida.

Osoblje kaže da ih budnost čini odličnim čuvarima, čak boljim nego što su to psi.

"Imamo elektronski nadzor, lični nadzor... i na kraju nadzor gusaka, koje su zamenile pse", rekao je direktor zatvora Markos Roberto de Souza.

Piu-Piu je na čelu malog jata, vodeći kolege guske u njihovom nadzoru nad prostorijama. Kada policajci prozovu njegovo ime, on emituje prepoznatljiv zvuk.

Souza je rekao da je čuvanje jata gusaka takođe pristupačnije od uzgoja pasa i da ga mirna lokacija zatvora čini održivom opcijom za njegov objekat.

„Noću je veoma tiho. Čak i danju, kao što vidite, veoma je tiho mesto, a noću još više... Prostor pogoduje ovoj vrsti obezbeđenja“, rekao je on.

Printscreen/YouTube
 

Nekoliko faktora čini guske iznenađujuće efikasnim čuvarima, navodi Nationalgeographic.com. Vid im je odličan, oštriji i tačniji nego kod ljudi, kao i sluh. I oni su prirodno teritorijalni, što znači da će automatski podići galamu ako neko nepoznat uđe u njihov prostor.

I, što je najvažnije, izuzetno su glasni.

Guske na straži kroz vekove

Iako ideja o glasnoj hordi pernatih čuvara može izgledati neobično, guske su ljudi zapravo strateški koristili tokom istorije.

Godine 390. pre nove ere, rimski istoričar Livi je zabeležio incident kada su guske trubile na uzbunu i spasavale Rim od prikrivene invazije Gala u bici kod Alije. Galski garnizon je pokušavao da zauzme Kapitolinsko brdo, ulazeći u Junonin hram pod okriljem noći. Njihov pristup bio je osujećen kada su guske koje su gakale probudile usnule Rimljane da odbiju osvajače.

Rimski pisac Plinije Stariji je napisao: „Guska je vrlo pažljiva. Svedočite odbrani prestonice kada ćutanje pasa ništa ne bi odalo."

Profimedia
 

Nakon bitke kod Alije, stari Rimljani su guskama dodelili božanski status.

Sumnjate u autentičnost ove priče? Mnogo je savremenijih primera.

Mister Balantajn i njegovo jato čuvaju viski

Od 1959. do 2012. grupa gusaka čuvara poznatih kao "Scotch Watch" patrolirala je na 14 jutara skladišta u kojima se nalazio škotski viski u Dambaku u Škotskoj, pod vlašću glavne guske po imenu Mr Ballantine, izvestio je scotchvhiski.com.

Na vrhuncu svoje moći, ovaj bataljon obezbeđenja brojao je 100 gusaka.

Ptice su uspešno čuvale viski vredan 300 miliona funti više od šest decenija.

Guske kao granični policajci

A u oktobru 2021. godine, izvestio je globaltimes.cn, kineska vlada je rasporedila na kinesko-vijetnamsku granicu oko 500 gusaka, spremnih da ugrizu ili zagaču ako bilo ko pokuša da prekrši pravila karantina kovida i ilegalno uđe u Kinu.

Printscreen/YouTube
 

Ptice nisu zahtevale nikakvu obuku i čuvale su stražu preko 300 milja prefekture Čongzuo, piše DailyMail.co.uk.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike