Ekološka kafa i predmeti napravljeni od soca

29.09.2020

18:00 >> 09:19

0

Kafa koju svakodnevno pijemo tretirana je raznoraznim hemikalijama

Ekološka kafa i predmeti napravljeni od soca
Copyright Profimedia

Žbunovi kafe ne vole direktnu svetlost već rastu u senci gustih kišnih šuma. Te idealne uslove zamenila je nauka, koja je za industriju kafe odgajila hibridno drveće koje je otporno na zrake sunca. Upravo je to razlog krčenja prašuma, jer se na taj način stvara zemljište na kojem će rasti kafa koja se, zbog većih prinosa, tretira raznim hemikalijama. Trenutno se na ovaj način proizvodi 70 odsto kafe.

Onaj, mnogo manji procenat čini organska kafa koja je proizvedena bez veštačkih dodataka, aditiva, pesticida i herbicida. Ono što je najštetnije su đubriva na bazi sintetičkog petroleja koja kroz zemlju stižu do izvora vode. Svi ti pesticidi i hemikalije se talože u telesnim masnoća, štete nervnom i reproduktivnom sistemu i mogu da poremete endokrini i imuni sistem.

Pixabay

S druge strane, proizvodnja kafe nanosi štetu i onima koji je ne piju, jer se proizvodnjom crnih zrna u atmosferu ispušta ugljen-dioksid. Jedina plantaža koja je uspela da to skoro eliminiše je zadruga u regiji Dota u Kostariki.

Proizvođači koriste minimalne količine đubriva a zrna peru u recikliranoj vodi. Potom se zrna prže u pećima gde se kao gorivo troše ljuspice kafe, što znatno doprinosi smanjenju atmosferskog zagađenja. Ovako proizvedena kafa se prodaje uglavnom u Velikoj Britaniji i Nemačkoj po veoma visokoj ceni.

Pixabay

I soc od kafe može da se iskoristi

Nemojte ga nikako bacati, već ga iskoristite na ovaj način:

–              rešite se neprijatnog mirisa iz patika – soc stavite u plastičnu kesu, zavežite je i stavite u patiku.  Kafa će pokupiti sve mirise.

–              talog od kafe eliminisaće i miris belog luka s ruku

–              u soc dodajte kašičicu meda i uradite piling kože

–              ili ga dodajte u saksije s cvećem. Pola kafene šoljice soca dodajte u dva litra vode, ostavite da odstoji 24 sata i s tom smesom zalivajte cveće, ali pravo uz koren.

Pixabay

Patike od soca

Zelena industrija teži tome da iskoristi sve ono što bacamo, pa se talog kafe koristi za proizvodnju nameštaja, šoljica, boja i biogoriva. Domišljati Finci su došli na još jednu ideju i uspeli da je realizuju – napravili su patike od soca. Dva preduzetnika, ekološki osvešćena, napravila su u svojoj kompaniji patike od taloga kafe i recikliranog otpada. Patike su teške 460 grama, od čega je 300 grama kafe. U svakom paru se nalazi i plastike koliko u šest upotrebljenih plastičnih flaša. Patike su veoma lake i otporne, navode proizvođači, a kako kafa odbija sve mirise, ovakve patike ne šire nesnosne i ustajale mirise čim se izuju.

Pixabay

Biorazgradive naočare s mirisom kafe

Ekologija je bila na prvom mestu proizvođačima iz Ukrajine koji su napravili naočare za sunce od ostataka kafe. Maksim Havrilenko iz kompanije Ochis potiče iz porodice koja se godinama bavi optičarskim zanatom. Ideja mu je bila da napravi naočare od neke biljke. Probao je da to postigne s nanom, peršunom i kardamonom. Napravio je više od 300 uzoraka, ali nije bilo zadovoljan ni sa jednim. Sve dok nije napravio naočare od lana i kafe koje su zalepljene biljnim polimerima. Ovakve naočare su biorazgradive i nakon deset godina se mogu iskoristiti kao đubrivo. Stakla nisu razgradiva, ali se mogu reciklirati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike