Pljuvanje mlade, druženje na grobljima... Iznenađujući običaji iz celog sveta

19.02.2023

19:32

0

Autor: A.G.

Skoro svaka kultura ima svoje specifične rituale

Pljuvanje mlade, druženje na grobljima... Iznenađujući običaji iz celog sveta
Da li ste čuli za običaj pljuvanja mlade - Copyright Profimedia

Svet je prepun različitih kultura, a važan aspekt svake od njih su i opšteprihvaćena pravila ponašanja.

Predstavljamo vam nekoliko zapanjujućih običaja iz celog sveta.

Ljubljenje u Francuskoj

Profimedia
 

Skoro svaka kultura ima specifične rituale za pozdravljanje. Latinoameričke i romanske kulture dele zajednički običaj ljubljenja bliskih osoba i novih poznanika u obraz kao oblik pozdrava. Ipak, čini se da Francuzi podižu ovo na potpuno novi nivo sa brojnim nijansama uključenim u njihove rituale ljubljenja. Kao prvo, pravila se razlikuju za muškarce i žene. Drugo, broj poljubaca potrebnih za pozdravljanje se menja od regiona do regiona. Štaviše, od Francuza se očekuje da pozdrave svaku osobu na zabavi ili okupljanju po dolasku, bez obzira da li je poznaju ili ne.

Pljuvanje mlade na svadbama u Grčkoj

Unsplash
 

Pljuvanje u grčkim kulturama je neka vrsta amajlije za sreću koja bi trebalo da pomogne da se otera đavo. Srećom po mladu, ovaj običaj je evoluirao u simbolični čin gde gosti uglavnom snažno izgovaraju „ftou ftou ftou“. Grci to rade i u drugim posebnim prilikama, uključujući krštenja, kako bi na taj način prizvali dobro zdravlje bebe.

12. septembar je Dan začeća u Rusiji

Pixabay
 

S obzirom na opadajući natalitet u zemlji zajedno sa nejednakim odnosom žena i muškaraca i alarmantno kratkim životnim vekom ruskih muškaraca vlada ove zemlje je uvela državni praznik koji je stvoren isključivo da bi se parovima dalo slobodno od posla kako bi bili intimni, u nadi da će to dovesti do trudnoće.

Druženje na grobljima u Danskoj

Pixabay
 

Dok se u većini zemalja groblja smatraju sablasnim mestima, to nije slučaj u Danskoj. Mnogi ljudi bi možda više voleli da se druže u parkovima, ali Danci smatraju da svoja groblja pretvore u prostore za druženje. Ova groblja su dobro uređena i vrve od lokalnog stanovništva.

Pokazivanje palcem u Maleziji

Unsplash
 

Neke zemlje smatraju da je čin pokazivanja kažiprstom nepristojan. Iako bi se pripadnici većine kultura verovatno složili da upiranje prstom, nije baš najlepša stvar na svetu, u zemljama poput Malezije i Indonezije, ovaj gest se može videti kao neverovatno uvredljiv. Umesto toga, uobičajeno je da se prema stvarima pokazuje palcem jer se to smatra ljubaznijom opcijom. U mnogim zemljama Afrike, pokazivanje je rezervisano samo za nežive predmete, a ne za ljude.

Korišćenje leve ruke

Profimedia
 

U nekim zemljama, korišćenje leve ruke za jelo ili druge aktivnosti smatra se prilično nepristojnim i uvredljivim. Ovo pravilo se primenjuje na nekoliko mesta širom sveta, uključujući veći deo Bliskog istoka, Šri Lanku, Indiju i delove Afrike. Da biste bili sigurni, uvek koristite desnu ruku za pozdravljanje, rukovanje robom, razmenu novca i, naravno, jelo dok provodite vreme u bilo kom od ovih delova sveta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike