Stari srpski običaj: Zašto se nikad ne vraća prazan tanjir?

08.12.2022

15:34

0

Autor: 24sedam

Ovaj običaj nekad je zbližavao komšije gradili su se odnosi puni poverenja, bliskosti i uzajamne pomoći

Stari srpski običaj: Zašto se nikad ne vraća prazan tanjir?
tanjir - Copyright Profimedia

U našem narodu postoji mnoštvo običaja, a jedan od njih je da se tanjir nikada ne vraća prazan, već da uzvratite.

Profimedia
 

Vraćanje tanjira koji nije prazan jedan je od lepših običaja u našem narodu, zbog kog izgleda kao da brinemo jedni o drugima, koji se održao do danas i deo je kulture određenih porodica. Ovaj običaj zbližavao je komšije i rodbinu i gradili su se odnosi puni poverenja, bliskosti i uzajamne pomoći

Profimedia
 

Kada vam zafali kašičica šećera, šolja brašna, malo kafe ili neko da vam pričuva decu, oni su bili ti koji bi vam bez problema izašli u susret i pomogli.

Pexels
 

Kako ovaj običaj funkcioniše?

Došla vam je komšinica ili neko od rodbine i doneo vam je tanjir pun sveže ispečene pite, proje ili kolača. Posle nekoliko dana, setite se da niste vratili tanjir, a kako se tanjir ne vraća prazan, napravićete neku poslasticu i uzvratiti znak pažnje.To je jedan gest zahvalnosti. Ovaj običaj uvek zbližava ljude. Takođe, grade se odnosi puni poverenja i zahvalnosti.

Profimedia
 

Običaj je da novoj snajki komšije i rodbina donose raznovrsna jela i poslastice tokom prvih dana braka. Donesu pun tanjir, popiju kafu i usput ispričaju novopečenoj domaćici recepte. Snajka pamti recepte, sprema jela, puni prazne tanjire i vraća ih u znak zahvalnosti, pokazujući time kako je postala prava domaćica.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike