Dok se jedni gađaju paradajzom, drugi se napadaju pomorandžama, sve u ime tradicije

08.01.2023

10:34

0

Autor: 24sedam

Čudna strana običaja

Dok se jedni gađaju paradajzom, drugi se napadaju pomorandžama, sve u ime tradicije
Neobični običaji u svetu - Copyright Profimedia

Svet je pun bizarnih, uzbudljivih i divnih kultura koje su sve jedinstvene na svoj način. Evo nekoliko zemalja u kojima se neguju neke nejasne tradicije i verovanja.

Regata bundeva (Belgija)

Svetski prepoznatljiva po čokoladi i vaflima, Belgija ima i čudnu stranu kada je u pitanju hrana. Ponose se godišnjom tradicijom gdetakmičari ulaze u ogromnu izdubljenu bundevu i veslaju do cilja. Ova manifestacija poznata je pod nazivom regata bundeva.

La Tomatina (Španija)

Španski grad Bunol podigao je „borbe hranom“ na viši nivo. Njihova godišnja zabava gađanjem paradajzom poznata kao La Tomatina postoji od 1945. godine u sklopu proslave gradskih svečanosti u avgustu. Ovaj festival prati i uzbudljiva igra pod nazivom Palo Jabon, gde se meštani penju na masni stub sa pršutom na vrhu.

Borba pomorandžama (Italija)

Gradić na severu Italije, Ivrea, ima svojevrsni odgovor na špansku La Tomatinu. Prilikom gradskih karnevalskih svečanosti svake godine se odvija Bitka pomorandži, čija tradicija seže još iz Srednjeg veka. Hiljade građana okupljaju se u centru grada, formiraju timove, a onda borba može da počne.

Kotrljanje sira niz padinu (Engleska)

Takmičenje u kome je poenta prvi stići do cilja prateći sir koji se kotrlja niz padinu održava se u engleskom Gloucesteru. Sir, težak otprilike 7 kilograma nezaustavljivo se kotrlja 180 metara dugačkim brdom, a s obzirom na veliku strminu, povrede su više pravilo nego slučajnost.

Takmičenje u nošenju supruge (Finska)

Nošenje supruge ili na finskom Eukonkanto, prilično je unikatan događaj. Sastoji se od prolaska kroz razne prepreke i različite terene, a žene se nose raznim tehnikama. Naslov trenutno brani finski sportaš i odvjetnik, koji je osvojio natjecanje čak 7 puta od 2009. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike