Većina ih je doživela udar groma, nikad ne jedu istu hranu, mogu i da hapse...Tajne koje vam piloti neće reći

10.05.2022

15:30

0

Pilot ne upravlja samo avionom, već može i da napiše kaznu, a u pojedinim slučajevima i napiše testament za putnika

Većina ih je doživela udar groma, nikad ne jedu istu hranu, mogu i da hapse...Tajne koje vam piloti neće reći
Ilustracija - Copyright Profimedia

Mnogo je tajni koje piloti znaju, ali drže za sebe. Neke od njih su stvari koje je verovatno bolje da ne znate, dok nam druge mogu učiniti putovanje avionom nešto zanimljivijim.

Ovo su tajne koje vam piloti neće reći, ali mi hoćemo.

Jutarnji letovi su najprijatniji

S jedne strane, jutarnji letovi su naporni jednostavno zato što morate ustati rano. Niko ne voli da se budi u 3 sata ujutro. Ali ako se plašite letenja, trebalo bi da znate neke činjenice o letovima, a jedna velika tajna je da su jutarnji letovi najprijatniji. Kako navodi Dejli mejl, blaži vetrovi i manje oluja znače manje turbulencija.

Kvarovi na avionima se dešavaju, ali...

Avioni se ne razlikuju od bilo koje složene mašine po tome što se povremeno kvare. Avio-kompanije vam neće reći da se to dešava češće nego što mislite, ali zahvaljujući strogim inspekcijama, ovi problemi su retko opasni po život. Ozbiljniji problemi kao što su nestanak struje i problemi sa motorom se rešavaju pre poletanja ili u vazduhu, često a da vi to ne znate.

Profimedia
 

Piloti spavaju

Dejli mejl izveštava da je polovina pilota ispitanih u studiji iz 2012. priznala da je spavala za vreme leta. Međutim, ta činjenica o pilotima nije toliko važna kao što mislite. Prvo, autopilot se brine za veći deo leta, a drugo, tu je kopilot. Na dugim letovima piloti često prave pauze i postavljaju kopilota na dužnost. Neki noviji avioni imaju čak i određena mesta za spavanje.

Ne mogu da čitaju knjigu

Piloti mogu da čitaju dok rade. Ali prema news.com.au, postoje ograničenja u pogledu onoga što mogu da čitaju za to vreme. Avio-kompanije im neće dozvoliti da čitaju knjige jer bi im to moglo odvratiti pažnju od posla. Međutim, oni mogu da čitaju novine jer su članci u njima obično kratki.

Profimedia
 

Piloti jedu različitu hranu

Još jedna tajna pilota, prema Dejli Mejlu, jeste da piloti ne jedu istu hranu kao oni mi koji smo u ekonomiji. Oni ili jedu specijalne obroke ili uživaju u istoj ceni kao i oni u poslovnoj klasi. Ponekad čak donose svoju hranu. Još jedna tajna: kapetan i kopilot nikada ne jedu istu hranu. Razlog za to je mogućnost trovanja hranom, a ne sme nipošto da se dogodi da se oba pilota otruju hranom zbog bezbednosti putnika.

Većina pilota doživela je udar groma...

…i čini se da ih to ne brine previše. Tako je jedan izjavio kako je "samo čuo veliku buku i video bljesak" i to je bilo to. U svakom slučaju, nema straha, jer munja neće oboriti avion.

Pixabay/InsightPhotography
 

Mnogi avioni prevoze pokojnike i organe

Neki ljudi umru daleko od kuće, pa ih treba transportovati, a isto važi za prevoženje organa. Ali, po pravilu nikad nećete znati da li se s vama vozi pokojnik jer je ukrcavanje tela prilično diskretno.

Ovlašćenja pilota

Pilot ne upravlja samo avionom, već može i da uhapsi putnika, napiše kaznu, a u pojedinim slučajevima i napiše testament za putnika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike