Otkačene avio-kompanije koje su nekad zaista postojale

05.05.2022

14:00

0

Kreativnim idejama transformisale poznate standarde putovanja

Otkačene avio-kompanije koje su nekad zaista postojale
profimedia-0229407977 - Copyright Profimedia

Let je za većinu ljudi veoma dosadna stvar. Sedenje na neudobnim sedištima sa vrlo malo prostora za noge, lošom hranom, bez ikakve zabave.

Tako stoje stvari danas. Ali, kroz istoriju je postojalo nekoliko sasvim drugačijih avio-kompanija koje su odlazile korak dalje kako bi putnicima učinile let što zabavnijim.  

Pet Airways

Osnovana 2009. godine na Floridi, Pet Airways je bila avio-kompanija isključivo posvećena kućnim ljubimcima kao što su mačke i psi. Dakle, njihovi putnici bili su ljubimci koji su na put išli bez vlasnika, u glavnoj kabini posebno prilagođenih aviona u kojima su sedišta zamenjena nosačima.

Profimedia
 

Svaki avion je mogao da preveze oko 50 kućnih ljubimaca, čiju je „sigurnost i zadovoljstvo“ svakih 15 minuta proveravala stjuardesa. Pre poletanja životinje bi bile prošetane i okupane. Aviopevoznik je radio oko dve godine, spajavši desetak američkih gradova uključujući Nju Jork, Los Anđeles, Denver, Čikago i Atlantu. Ipak, 2012. godine avioprevoznik je upao u finansijske probleme i počeo da otkazuje letove, da bi sledeće godine nažalost prestao s radom.

Hooters Air

Poznat po svom lancu restorana u kojima rade oskudno obučene mlade žene, Hooters podigao je svoj brend u vazduh.

Naime, 2002. Robert Brooks, predsednik lanca restorana „Hooters“, kupio je Pace Airlines, čarter prevoznika s flotom od osam aviona, većinom Boinga 737, i već sledeće godine ih pretvorio u Hooters Air, avio-prevoznika dizajniranog prema lancu restorana.

Profimedia
 

Specifičnost ove kompanije bila je u tome što su se na svakom letu nalazile dve Hooters devojke koje su se družile s putnicima, organizovale nagradne igre i razne zabave. Upravo to je privlačilo putnike sa svih strana sveta, ali nedovoljno.

Hooters Air nikada nije bio dovoljno uspešan da ostvari značajniji profit, te je prestao s radom početkom 2006. godine, zbog rasta cena goriva nakon uragana Katrina i Rita.

Lord's Airline

Ova kompanija branila je alkohol na letu, a nudila Biblije i tore umesto časopisa. Prikazivani su samo religiozni filmovi i to je bila posebnost The Lord's Airline-a, koji je osnovao izvesni biznismen iz New Jerseya 1985., kada je kupio stari avion koji je trebalo da bude jedini u ovoj avio-kompaniji.

Profimedia
 

Plan je bio imati tri leta nedeljno iz Majamija do Izraela, nudeći tako direktnu liniju do Jerusalima, udaljenog oko 50 kilometara. U to vreme, verski hodočasnici koji su želeli da stignu do Svete zemlje morali su uhvatiti let za Nju Jork, te je ovaj domišljati čovek video budućnost u ovoj liniji. Ipak, već dve godine kasnije kompanija je propala.

Samoa Air

Samoa Air je obavljao čarter i medicinske transfer letove u i iz Samoe. Jedinstvena karakteristika ove avio-kompanije bila je to što se karta putnicima naplaćivala na osnovu njihove težine. Bio je to prvi avio-prevoznik na svetu koji je to učinio.

Profimedia
 

Cena karte je izračunata množenjem osnovne cene za određenu rutu i telesne težine putnika. Nakon toga, dodavala bi se cena za prtljag.

Izgleda da ovakva računica nije urodila plodom, avio-kompanija je prestala sa radom 2015. godine.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike