Kineska konkurencija Instagramu: ByteDance pokreće inovativnu aplikaciju za deljenje fotografija

20.06.2024

16:18

0

Autor: V. I.

Kineska kompanija predstavlja svoju verziju popularne društvene mreže

Kineska konkurencija Instagramu: ByteDance pokreće inovativnu aplikaciju za deljenje fotografija
Copyright Profimedia

Društvene mreže su se tokom godina značajno promenile. Dovoljno je pogledati kako su Fejsbuk i Instagram izgledali na početku, a kako izgledaju danas. Ove platforme konstantno testiraju i razvijaju nove opcije ili kopiraju postojeće funkcionalnosti drugih mreža kako bi ostale konkurentne na ovom prilično zasićenom tržištu i privukle još veći broj korisnika.

Inovacije i sličnosti s Instagramom

ByteDance, kompanija koja stoji iza TikToka, sada radi na jednoj takvoj inovaciji. Korisnicima ne nameravaju da ponude ništa novo, već aplikaciju preko koje će objavljivati i deliti fotografije. Jasno, ovo je njihova verzija Instagrama, koju su nazvali Whee. Interfejs aplikacije je sličan META mreži za deljenje fotografija i video zapisa, sa glavnim ekranom koji uključuje kartice za kameru, prikaz sadržaja (feed), poruke i dugme za obaveštenja.

 

 

Fokus na prijateljstvu i privatnosti

Međutim, ova mreža nije potpuni klon Instagrama. Fokus aplikacije je na komunikaciji sa prijateljima. Whee podstiče korisnike da se povežu samo sa ljudima koje poznaju, a ne sa strancima. Algoritam za Whee će biti napravljen tako da u prvom planu budu aktivnosti prijatelja, a ne uticajnih osoba ili viralni sadržaji. ByteDance kaže da je njihova nova aplikacija idealno mesto gde ljudi mogu da podele svoje privatne trenutke sa prijateljima i članovima porodice.

Moguće promene u strategiji ByteDance-a

Naravno, postoji mogućnost da, kao i većina drugih mreža, i ova ByteDance platforma može da krene u drugom pravcu – forsiranje konekcija sa što više poznatih i nepoznatih korisnika, praćenje poznatih ličnosti i uticajnih, sve u cilju povećanja broja pregleda i angažovanja korisnika.

Printscreen/Google Play
 

 

Dostupnost i planovi za budućnost

Ovaj potez je prilično neobičan s obzirom na to da je ByteDance nedavno lansirao TikTok Notes, još jednu aplikaciju inspirisanu Instagramom. Whee je već dostupna u Google Play Store, ali ne u svim zemljama. Korisnici u Australiji, Turskoj, Tajlandu i drugim zemljama mogu da je preuzmu, ali ne i u SAD-u. To i ne čudi s obzirom na probleme koje ByteDance ima sa TikTokom u toj zemlji, gde im čak preti zabrana korišćenja.

S obzirom da ByteDance nije zvanično objavio dostupnost nove aplikacije i da je dostupna na ograničenom broju tržišta, čini se da je Whee još uvek u eksperimentalnoj fazi gde se prate reakcije, pohvale i kritike korisnika kako bi se usavršila pre nego što postane dostupna na više tržišta.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike