Fejsbuk i Instagram kažnjeni zbog zloupotrebe ličnih podataka i suspendovanih naloga

05.06.2024

11:13

0

Američka kompanija Meta dobila je još jednu kaznu u Evropi zbog mahinacija na tržištu

Fejsbuk i Instagram kažnjeni zbog zloupotrebe ličnih podataka i suspendovanih naloga
Copyright Profimedia

Italijanska agencija za zaštitu konkurencije objavila je danas da je kaznila američku kompaniju „Meta“ i njenu istoimenu evropsku podružnicu sa 3,5 miliona evra zbog nepoštenih poslovnih praksi u vezi sa stvaranjem naloga na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram kojima upravlja.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, korisnici Instagrama prilikom procesa registracije nisu dobili jasne informacije o prikupljanju i obradi njihovih podataka u komercijalne svrhe, prenosi ANSA.

Pored toga, „Meta“ nije obezbedila korisnicima odgovarajuću komunikaciju i mogućnost žalbe kada su njihovi nalozi na Fejsbuku i Instagramu suspendovani, navodi regulator.

Ovo nisu prvi problemi za američku tehnološku kompaniju u Evropi pošto je 16. maja Evropska komisija (EK) saopštila da je pokrenula istragu kako bi zaključila da li je „Meta“ prekršila pravila o zaštiti maloletnika.

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, EK je zabrinuta zbog toga što sistemi Fejsbuka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu da podstaknu poremećaje ponašanja i zavisnost kod dece, kao i da razviju takozvani "efekt zečje rupe", odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike