Apple najavio da stiže Passwords: Nova generacija aplikacija za lozinke na iPhone i Mac uređajima

08.06.2024

17:44

0

Autor: V. I.

Nova aplikacija će doneti unapređenje u upravljanju lozinkama, pružajući korisnicima jednostavniji način da upravljaju svojim digitalnim nalozima

Apple najavio da stiže Passwords: Nova generacija aplikacija za lozinke na iPhone i Mac uređajima
Apple - Copyright AP Photo/Kathy Willens, File

Apple planira da razvije aplikaciju za upravljanje lozinkama, nazvanu Passwords, koja će biti deo budućih verzija operativnih sistema namenjenih za iPhone i Mac, izveštava Blumberg. Ova aplikacija će biti predstavljena na godišnjoj konferenciji kompanije Apple WWDC, koja treba da se održi u ponedeljak, 10. juna, u KUpertinu, Kalifornija.

Šta je Passwords?

Passwords će biti nova aplikacija za upravljanje lozinkama koja će se takmičiti sa popularnim aplikacijama kao što su 1Password i LastPass, koje obično naplaćuju mesečne naknade za kreiranje i čuvanje jedinstvenih lozinki.

Funkcionalnosti Passwords aplikacije

Apple već generiše i skladišti jedinstvene lozinke preko iCloud Keychaina, funkcije koja sinhronizuje lozinke na svim Apple uređajima koje korisnik poseduje, kao i na Windows računarima preko proširenja pretraživača.

Međutim, lozinke uskladištene u iCloud Keychainu nalaze se u aplikaciji Podešavanja i često ih je teško pronaći ili promeniti. Nova aplikacija Passwords će pojednostaviti ovaj proces i ponuditi ljudima još jedan razlog da ostanu verni kompaniji Apple.

Profimedia
 

 

 

Ključne funkcije

Kategorisanje lozinki: Baš kao i njegovi rivali, aplikacija Passwords će podeliti lozinke u različite kategorije kao što su nalozi, Wi-Fi mreže i pristupni ključevi.

Uvoz lozinki: Omogućiće uvoz kodova iz konkurentskih aplikacija i njihov automatski unos kada uređaj otkrije da se korisnik prijavljuje na veb lokaciju ili aplikaciju.

Kompatibilnost sa Vision Pro: Aplikacija će biti kompatibilna sa Apple Vision Pro uređajem.

Podrška za dvofaktornu verifikaciju: Poput Google Authenticatora i Authia, podržavaće dvofaktorne verifikacione kodove.

Šta još možemo očekivati?

Još uvek nije jasno da li će aplikacija Passwords omogućiti bezbedno skladištenje datoteka i fotografija, što je jedna od opcija koje nude 1Password i LastPass.

Nove verzije softvera

Pored aplikacije Passwords, Apple će na svojo konferenciji predstaviti sledeće verzije softvera: iOS, iPadOS, MacOS, WatchOS i VisionOS. Ove nove verzije će sadržati potpuno nove AI funkcije, čineći Apple uređaje još funkcionalnijim i pametnijim.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike