Konkurencija sve jača i jača: Apple nema više titulu najvećeg proizvođača mobilnih telefona

17.04.2024

16:14

0

Autor: V. I.

Došao je i taj dan, a očekuju se još veće promene jer se kineski Huawei vraća u igru

Konkurencija sve jača i jača: Apple nema više titulu najvećeg proizvođača mobilnih telefona
Copyright Profimedia

U stalnoj brobi za prevlast na tržištu, kompanija Apple je podbacila te nije više na vodećoj poziciji najvećeg svetskog proizvođača telefona, preneo je Rojters. Na to pokazuju podaci Međunarodne kompanije za podatke IDC, prema kojima je isporuka Apple telefona u prvom kvartalu ove godine pala za ogromnih 10 odsto. To se najverovatnije dogodilo jer su konkurentski proizvođači preplavili tržište brojnim novim modelima telefona koji se ističu vrhunskim performansama.

 

 

Prema grafikonu analitičke kompanije IDC, globalne isporuke pametnih telefona porasle su 7,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 289,4 miliona uređaja u prvom kvartalu 2024. Tako je kompanija Samsung preuzela primat sa 20,8 odsto i isporučenih preko 60 miliona telefona za toaj period. 

Pad kompanije Apple usledio je nakon sjajnog kraja godine u kojoj su skočili na vrh, ali sada zauzimaju svega 17,3 odsto tržišta. U prva tri meseca isporučili su 50,1 milion uređaja, što je pet miliona manje nego u istom periodu prošle godine. Rojters piše da je Apple i u poslednjem kvartalu prošle godine zabeležio pad u Kini, gde brojne kompanije i vladine agencije ograničavaju korišćenje Apple uređaja, čineći isti potez kao američke kompanije sa kineskim uređajima.

Na trećem mestu je kineski Xiaomi, koji je u prvom kvartalu zauzeo 14,1 odsto udela, dok je na četvrtom kompanija Transsion sa 9,9 odsto - reč je o kompaniji koja ima niz brendova, među kojima je i Tecno. Poslednje mesto u prvih pet zauzima Oppo sa udelom od 8,7 odsto.

U svom izveštaju, IDC navodi da se očekuje da će Samsung i Apple zadržati prvo mesto, ali takođe navodi da će oporavak Huawei-ja u Kini i uspon kineskih brendova primorati vodeći dvojac da se proširi i diverzifikuje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike