Revolucionarna promena? Google planira da naplaćuje pretragu uz pomoć veštačke inteligencije?!

08.04.2024

18:21

0

Autor: K. O.

Besplatni pretraživač bi ostao kao i do sada, a oglasi bi se nastavljali čak i za pretplatnike

Revolucionarna promena? Google planira da naplaćuje pretragu uz pomoć veštačke inteligencije?!
Copyright Profimedia

Google razmatra naplatu novih funkcija pretrage zasnovane na veštačkoj inteligenciji, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa koji citira tri osobe upoznate s tim.

Ovo uključuje razmatranje opcija kao što je dodavanje određenih funkcija za pretragu zasnovano na veštačkoj inteligenciji u svoje premium usluge pretplate, koje nude Gemini AI pomoćnika kompanije u Gmailu i Google dokumentima, objavile su novine. Googleov besplatni pretraživač bi ostao takav, a oglasi bi se nastavljali čak i za pretplatnike.

Kao odgovor na upit o izveštaju, portparol Google-a kaže TIME-u u e-poruci: „Ne radimo na iskustvu pretrage bez oglasa niti razmišljamo o tome. Kao što smo radili mnogo puta ranije, nastavićemo da gradimo nove vrhunske mogućnosti i usluge kako bismo poboljšali našu ponudu pretplate širom Googlea. Trenutno nemamo šta da najavljujemo.”

„Godinama smo iznova osmišljavali pretragu kako bismo pomogli ljudima da pristupe informacijama na način koji im je najprirodniji“, takođe se navodi u saopštenju. „Sa našim generativnim AI eksperimentima u pretrazi, već smo servirali milijarde upita i vidimo pozitivan rast upita za pretragu na svim našim glavnim tržištima. Nastavljamo da ubrzano poboljšavamo proizvod kako bismo zadovoljili potrebe novih korisnika.”

Profimedia
 

Vodeći svetski pretraživač je prvobitno pokrenut 1996. godine, dve godine pre nego što je Google osnovan kao kompanija, i od tada je preuzeo tržište. Međutim, nedavno uvođenje besplatnih AI chat robota – najistaknutijih među njima OpenAI ChatGPT, lansiranog 2022. – transformisalo je svet tehnologije.

Google je u martu 2023. predstavio sopstveni chat bot pod nazivom Bard, kojeg je preimenovao u Gemini, dok je proširio kapacitete usluge i uveo pretplatu u februaru.

Takođe prošle godine, kompanija je omogućila korisnicima pretraživača da se prijave za testiranje rezultata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji koji bi mogli da daju detaljne odgovore na pitanja zajedno sa linkovima na veb stranici. Za to su potrebni skuplji tehnološki kapaciteti, plus kompanija generiše novac za oglašavanje kroz svoj trenutni model koji usmerava korisnike na linkove oglašivača, navodi Financial Times.

Profimedia
 

Bi-Bi-Si je u četvrtak izvestio da je Google uveo ovu funkciju pretrage generisanu veštačkom inteligencijom – sa dužim odgovorima uz linkove i oglase – u probnom periodu za mali broj korisnika pretraživača u Velikoj Britaniji.

U izjavi poslatoj TIME-u, portparol Googlea je rekao:

„Počinjemo da uvodimo mali test za preglede veštačke inteligencije u pretrazi. Počinjemo sa veoma ograničenim procentom saobraćaja pretrage u SAD i UK za podskup upita. Otkako su prošle godine eksperimentisali sa generativnom veštačkom inteligencijom u Search Labs sa Search Generative Experience (SGE), ljudi smatraju da je to neverovatno korisno, posebno za složenije upite, i već su postavili milijarde upita sa SGE.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike