Afera "baterigejt": Evo koliku odštetu Apple plaća jer je namerno usporavao telefone

10.01.2024

15:57

0

Autor: K. O.

Još 2017. godine otkriveno je da Apple namerno smanjuje brzinu procesora u starijim modelima putem podešavanja iOS-a

Afera "baterigejt": Evo koliku odštetu Apple plaća jer je namerno usporavao telefone
iphone-410311_640 - Copyright Foto: Pixabay

Korisnici starijih generacija iPhone-a, koji su tvrdili da im je Apple namerno usporavao rad uređaja, sada počinju da dobijaju obeštećenja nakon što su pristupili kolektivnoj tužbi.

Sve je počelo još 2017. godine kada je otkriveno da Apple namerno smanjuje brzinu procesora u starijim modelima putem podešavanja iOS-a. Tvrdili su da je ovo činjeno radi zaštite baterije i sprečavanja neočekivanog gašenja uređaja ili brzog pražnjenja baterije.

Ova kontroverza, poznata kao "batterygate", izazvala je negodovanje među vlasnicima starijih uređaja te su uskoro pokrenuli kolektivnu tužbu u SAD-u. Ovaj pravni proces, koji je trajao do 2020. godine, završen je nagodbom Applea.

Prošlog leta, poslednja žalba u tom procesu je razrešena, otvarajući put za isplate odštete, vredne ukupno 500 miliona dolara prema nagodbi.

Freepik
 

Pogođeni modeli telefona zvanično su iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, 7, 7 Plus i prva generacija iPhone SE. Korisnici koji su imali neki od ovih uređaja i pridružili su se kolektivnoj tužbi sada će od Applea dobiti obeštećenje od 92,17 dolara po uređaju.

Bitno je napomenuti da je kolektivna tužba pokrenuta samo u SAD-u i da su samo građani te zemlje koji su u spornom periodu, najkasnije do 21. decembra 2017, posedovali neki od modela iPhone-a obuhvaćenih ovim sporom mogli pristupiti tužbi, piše Bug.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike