Kako je iPhone postao jedan od najprodavanijih telefona, zauzimajući vodeću poziciju nad Nokiom?

28.01.2024

16:15

0

Autor: K. B.

Kada je Apple najavio iPhone 2007. godine, Stiv Džobs je nazvao ovaj telefon "revolucionarnim proizvodom"

Kako je iPhone postao jedan od najprodavanijih telefona, zauzimajući vodeću poziciju nad Nokiom?
Ilustracija - Copyright Freepik

Sada, gotovo dve decenije i 42 modela kasnije, ajfon je postao jedan od najpopularnijih telefona na svetu. Zahvaljujući ovom brendu, kompanija Epl je postigla ono što pre niko nije uspeo - tržišnu vrednost od 3 biliona dolara.

Pre nekoliko dana, i Majkrosoft je doživeo svoj "istorijski trenutak". Sveukupno, Epl je do sada prodao više od 2,3 milijarde jedinica ajfona i ima preko 1,5 milijardi aktivnih korisnika, prema istraživanju Demand Sage-a koje je citirao CNBC.

Originalni ajfon, lansiran u junu 2007. godine, bio je ekskluzivno dostupan po ceni od 499 dolara. Investitori su bili optimistični u vezi uticaja ajfona na Epl, ali prvi podaci o prodaji od strane AT&T-a nisu bili ohrabrujući u prvih nekoliko dana. Međutim, Epl je uspeo da proda 1,4 miliona ajfona u prvoj godini, od čega je 80% prodaje ostvareno u četvrtom kvartalu. U istom periodu, Nokia je prodala 7,4 miliona mobilnih telefona, uključujući legendarni model Nokia 3310. Mnogi su smatrali da je Nokia neprikosnovena i da predstavlja prepreku za Epl na tržištu.

Profimedia
 


Ipak, stvari su se promenile za Epl 2008. godine kada su pokrenuli App Store, koji je doprineo stvaranju novog talasa tehnoloških kompanija poput Ubera i postavio Epl ispred konkurencije.

App Store je omogućio da vaš telefon postane mnogo više od običnog uređaja. To je bio ključni element koji drugi proizvođači telefona nisu prepoznali, rekao je Džin Manster iz Deepwater Asset-a.

Nakon uvođenja App Store-a, Epl je zabeležio značajan rast prodaje, posebno sa modelom Ajfon 4s koji je prodat u više od 50 miliona jedinica 2011. godine. Do 2015. godine, Epl je prodavao više od 200 miliona ajfon uređaja godišnje.

Profimedia
 

Ajfon je postavio standard koji su kasnije pratili skoro svi telefoni, istakao je Mark Veber iz Muzeja istorije kompjutera. "App Store je bio ogroman, a Android je kasnije usvojio sličan model sa Play Store-om".

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike