Čuveni Macintosh danas slavi 40. rođendan: Na početku nije bio hit, da bi se kasnije njegov uticaj proširio po celom svetu

24.01.2024

16:18

0

Autor: K. O.

U pitanju je Appleov najrevolucionarniji proizvod

Čuveni Macintosh danas slavi 40. rođendan: Na početku nije bio hit, da bi se kasnije njegov uticaj proširio po celom svetu
Copyright Freepik

Kako se Apple bliži 40. godišnjici jednog od svojih najrevolucionarnijih proizvoda ikada, Macintosha, to je takođe podsetnik investitorima da je kompanija koja je napravila revoluciju u personalnom računaru sada sredovečni tehnološki gigant.

Apple-ova inovacija i doprinos istoriji ličnog računarstva su duboki. Kompanija i tim na čelu sa suosnivačem Stivom Džobsom pretvorili su računar u mašinu koja je zapravo bila lična, lakša za korišćenje i kompaktnije veličine. Macintosh je uključio inovaciju grafičkog korisničkog interfejsa i miša.

I kao što se verovatno sećaju investitori koji su pratili Apple godinama, Mac nije bio hit kada je debitovao 24. januara 1984. Ali na kraju se njegov uticaj proširio nadaleko. Microsoft je kopirao miša i grafički korisnički interfejs, a kako je predsednik Creative Strategies Tim Bajarin ispričao u nedavnom članku u Forbesu, Mac i softver dizajniran za njega pomogli su u stvaranju industrije desktop izdavaštva.

Velika godišnjica obeležava se danas u Silicijumskoj dolini, gde će Muzej istorije kompjutera biti domaćin događaja i panel diskusije „Insanely Great“, sa pričama nekih od originalnih članova Macintosh tima. Posetioci muzeja takođe mogu da vide originalni Mac i rane elektronske delove i prototipove, poput originalnog prototipa žičanog omota br. 4, poklon Macintosh softverskog inženjera Endija Hercfelda i Mac glavnu logičku ploču. U panelu je jedan dugogodišnji Appleov zaposleni, Kris Espinoza, koji je tamo radio 46 godina.

Freepik
 

Ali izgleda da se 40. rođendan Mac-a neće proslaviti u samom Apple-u. Tehnološki gigant iz Kupertina, Kalifornija, nije imao nikakve očigledne reference na prekretnicu na svojoj veb stranici od utorka, a portparolka Apple-a još nije odgovorila na upit o tome kako kompanija obeležava taj događaj.

Apple je imao tešku godinu. Kompanija je zabeležila pad prihoda u četiri uzastopna kvartala, a predviđa se da će za decembarski kvartal biti stabilan rast. Njegove akcije izgledaju skuplje od nekih njegovih kolega u Big Tech-u. Američko ministarstvo pravde navodno priprema obimnu tužbu protiv kompanije, dok se analitičari Volstrita pitaju šta će biti njen sledeći veliki proizvod. A neki veruju da će predstojeće slušalice mešovite realnosti Vision Pro biti taj proizvod, a ne hit kao što je iPhone.

Freepik
 

Kompanije, poput ljudi, imaju tendenciju da postanu veće, sporije i gube svoju okretnost kako stare. Apple se vratio iz mnogo goreg, kao kada se Džobs vratio kao izvršni direktor i izveo kompaniju iz skoro bankrota i napravio velike korake u inovacijama.

Ali veliko pitanje i dalje visi nad tehnološkim gigantom - može li kompanija sa tržišnom vrednošću od 3 milijarde dolara nastaviti da raste i inovira kao što je to bilo u prošlosti?

Freepik
 

40. godišnjica Mac-a i njegova smela, burna prošlost je možda rođendan koji bi kompanija radije ignorisala, piše MarketWatch.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike